Antena 3 CNN Externe Politicienii - vinovaţi de violenţele din 2006

Politicienii - vinovaţi de violenţele din 2006

Politicienii - vinovaţi de violenţele din 2006
07 Feb 2007   •   18:09

Toată clasa politică de la Budapesta este responsabilă pentru violenţele care au avut loc toamna trecută în capitala Ungariei. Este concluzia unei comisii de anchetă independente, care a investigat evenimentele ce au aruncat Ungaria în haos timp de câteva săptămâni. În septembrie şi octombrie, anul trecut, mii de oameni au cerut în stradă demisia premierului care a recunoscut că a minţit poporul. De cele mai multe ori, manifestaţiile s-au transformat în bătăi de stradă cu poliţiştii.

Raportul de 200 de pagini îi acuză pe toţi oficialii unguri că au declanşat o criză de amploare, pe care apoi n-au ştiut să o aplaneze. Totul a pornit de la o declaraţie a premierului Ferenc Gyurcsany, care a recunoscut că i-a minţit pe alegători în primul mandat, doar ca să poată rămâne la conducerea guvernului. Declaraţia, făcută în particular, în mai 2006, a ajuns în presă câteva luni mai târziu. Ungurii au reacţionat imediat şi au cerut demisia premierului mincinos.

Cum Ferenc Gyurcsany n-a vrut să renunţe la putere, mii de oameni au protestat la Budapesta. Dacă în timpul zilei, manifestaţiile se desfăşurau în linişte, noaptea, capitala lua foc. La propriu. Forţele de ordine au intervenit în forţă, cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene, când manifestanţii au început să distrugă tot ce întâlneau în cale. Budapesta a fost sub asediu săptămâni întregi. Zeci de protestatri au fost arestaţi, sute de oameni răniţi.

Raportul comisiei de anchetă arată că nu doar premierul e de vină pentru ce s-a întâmplat în toamnă. Preşedintele Republicii ar fi la fel de responsabil pentru că a chemat lumea în stradă ca să-l oblige pe Ferenc Gyurcsany să demisioneze. La fel a făcut şi partidul de opoziţie, de dreapta, care a încercat astfel să-i discretize cât mai mult pe socialiştii premierului. Miza era destul de importantă: urmau alegeri legislative. De altfel, partidul premierului Gyurcsany a pierdut mandate importante în mai multe circumscripţii din ţară.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close