Principalul centru de cercetare al statului a descris dezechilibrul de gen la nou-născuţi ca cea mai serioasă problemă demografică a Chinei. Surplusul de celibatari în zonele rurale a fost descris de un oficial ca o problemă ce ar putea duce la o creştere a infracţiunilor şi instabilitate socială.
Raportul subliniază că politica copilului unic la părinţi - introdusă pentru a opri creşterea populaţiei - a dus la o preferinţă pentru băieţi, iar ?avortul în funcţie de sex rămâne un lucru extrem de comun, mai ales în zonele rurale,? se arată în raportul Academiei chineze de Ştiinţe Sociale.
Oficialii au recunoscut că introducerea scanerelor cu ultrasunete în anii 1980 a rezultat în creşterea avortării fetusurilor de fete, părinţii dorind să se asigure că singurul lor copil va purta mai departe numele familiei.
Rata normală a naşterilor de 103-107 băieţi pentru 100 de fete în anii 1980 a ajuns în 1990 la 116 . Un raport britanic arăta anul trecut că două provincii rurale sărace din China aveau un raport de 140 băieţi la 100 de fete în intervalul de vârstă 1-4 ani.
Cu toate acestea, tendinţa a început să încetinească ritmul din 2005, când s-a ajuns la 119 bărbaţi pentru 100 femei. Un expert chinez a calculat că bărbaţii născuţi de la 1980 au depăşit cu 38 milioane numărul de femei până la finele anului 2008.
Unii experţi chinezi cred că este timpul să se modifice politica familială despre care se crede că a împiedicat 400 milioane de naşteri.
Antena3.ro