Antena 3 CNN Externe Poliția din R. Moldova e în alertă înainte de alegeri: Grupări criminale vor să preia prin forţă instituţii ale statului

Poliția din R. Moldova e în alertă înainte de alegeri: Grupări criminale vor să preia prin forţă instituţii ale statului

politisti in republica moldova
Grupările criminale aflate în spatele recentelor tentative de destabilizare a situaţiei în Republica Moldova ar ţinti preluarea prin forţă a unor instituţii ale statului, a declarat şeful Poliţiei Naţionale moldovene. FOTO: Profimedia Images
de G.M.    |    04 Oct 2024   •   14:34

Grupările criminale aflate în spatele recentelor tentative de destabilizare a situaţiei în Republica Moldova ar ţinti preluarea prin forţă a unor instituţii ale statului, a declarat joi seara şeful Poliţiei Naţionale moldovene, Viorel Cernăuţeanu. El a spus că aceste grupări au fost implicate inclusiv în vandalizarea sediilor guvernului şi Comisiei Electorale Centrale (CEC).

El a făcut aceste declarații în contextul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc la 20 octombrie, concomitent cu referendumul pe tema aderării la UE.

"Anumite intenţii ale acestor categorii de persoane se materializează cu certitudine, altele decât cele legate doar de simple destabilizări în masă, urmărind scopuri mult mai adânci, până la acţiuni (...) pentru preluarea în forţă a unor instituţii", a declarat Viorel Cernăuţeanu la emisiunea "Cutia Neagră" de la TV8, scrie Agerpres.

Pentru astfel de planuri, şi recompensele sunt pe măsură, afirmă el. "Conform analizelor informaţionale pe care le deţinem, scopurile lor sunt ambiţioase, mult mai ambiţioase decât a arunca cu vopsea" pe edificii ale statului, a afirmat şeful IGP. El a spus că persoanele care au vandalizat sediul guvernului au primit circa 5.000 de euro. În acest context, Cernăuţeanu a sugerat că sumele plătite indivizilor implicaţi în acţiuni destabilizatoare de mai mare anvergură ar fi mai consistente.

Recent, doi fraţi din Criuleni au fost reţinuţi pentru că ar fi ajutat la organizarea unor acţiuni de dezordine în masă în timpul unui protest la Comisia Electorală Centrală (CEC). Acţiunea ar fi fost coordonată de o entitate afiliată oligarhului fugar Ilan Şor. Totul s-a întâmplat la începutul lunii septembrie, când intrarea în sediul CEC a fost stropită cu vopsea.

Ulterior, două persoane au fost reţinute în urma vandalizării sediilor Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi guvernului. Ele au recunoscut că fac parte dintr-un grup de 20 de tineri recrutaţi pentru a vandaliza instituţiile statului, cu scopul destabilizării situaţiei în preajma alegerilor. Instruirea lor ar fi avut loc la un poligon din afara Moscovei.

Peste 25 de percheziţii au avut loc în Republica Moldova în cadrul unui dosar penal deschis în legătură cu finanţarea ilegală a unor partide politice, grupuri de iniţiativă şi concurenţi electorali. 

Peste 130.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt în vizorul oamenilor legii, în condiţiile în care în conturile acestora numai în luna septembrie au fost transferaţi în total din Federaţia Rusă peste 15 milioane de dolari (13,6 milioane de euro), au anunţat joi şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuţeanu, şi procurorul şef al Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, informează MOLDPRES şi Radio Chişinău.

Chişinăul a acuzat în repetate rânduri Rusia că desfăşoară un "război hibrid" împotriva Republicii Moldova, îngrijorare exprimată de asemenea de aliaţii săi occidentali.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close