Antena 3 CNN Externe Podul prăbuşit din SUA era nesigur încă din 1990

Podul prăbuşit din SUA era nesigur încă din 1990

Podul prăbuşit din SUA era nesigur încă din 1990
03 Aug 2007   •   08:11

Podul rutier prăbuşit în oraşul american Minneapolis avea deficienţe structurale depistate încă din 1990. Autorităţile au considerat că inspecţiile anuale şi reparaţiile parţiale vor elimina riscul unei catastrofe. Structura podului fusese catalogată drept "deficientă" încă din 1990, din cauza coroziunii unor elemente de metal. Un raport din 2001 avertiza asupra riscurilor de prăbuşire, iar în 2005, inspectorii federali au notat podul cu 50 de puncte din 100 la capitolul "stabilitate structurală". Autorităţile locale susţin totuşi că nu aveau motive să intre în alertă.

Podul a cedat, totuşi, miercuri seară, la o oră de vârf. Bilanţul oficial al dezastrului rămâne de patru morţi şi aproape 80 de răniţi, dar numărul victimelor este cu siguranţă mai mare pentru ca zeci de oameni sunt daţi dispăruţi. Echipele de salvare au lucrat, joi, toată ziua, în apele fluviului Mississippi şi printre resturile de beton şi metal. Zeci de maşini sunt scufundate în apă sau strivite sub tăbliile podului prăbuşit. Salvatorii nu se aşteaptă să mai găsească decât corpuri neînsufleţite.

Preşedintele George W. Bush a promis fonduri pentru reconstrucţia podului şi se va deplasa, vineri, la Minneapolis. Departamentul Transporturilor a ordonat inspecţii imediate la toate cele podurile similare cu cel prăbuşit. Experţii relevă, însă, că în Statele Unite există în total aproape 600.000 de poduri şi, potrivit datelor oficiale, peste un sfert dintre ele sunt potenţial periculoase.

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close