Antena 3 CNN Externe "Poate ultima ocazie pentru un acord în Gaza". Antony Blinken încearcă din Israel să evite un război regional

"Poate ultima ocazie pentru un acord în Gaza". Antony Blinken încearcă din Israel să evite un război regional

A.I.
2 minute de citit Publicat la 11:15 19 Aug 2024 Modificat la 11:35 19 Aug 2024
Herzog Blinken mai 2024
Secretarul de stat american Antony Blinken și președintele israelian Isaac Herzog într-o întâlnire desfășurată în luna mai în Israel. Sursă foto: hepta / DPA Images

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat, luni, în Israel, că propunerea avansată de Statele Unite la Doha, săptămâna trecută, este "poate ultima șansă" de a se ajunge la un acord de încetare a focului între statul evreu şi Hamas în Fâşia Gaza, după mai bine de zece luni de război, transmit Times of Israel și Agerpres.

"Este un moment decisiv. Este probabil cea mai bună și poate ultima oportunitate de a aduce ostaticii acasă, de a obține o încetare a focului şi de a orienta pe toată lumea pe calea către pace şi către o securitate de durată", a declarat Blinken în timpul unei întâlniri la Tel Aviv cu președintele israelian Isaac Herzog.

"Lucrăm pentru a ne asigura că nu există escaladare sau provocări sau orice acțiune care ar putea, în vreun fel, să ne îndepărteze de acest acord, să extindă conflictul în alte locuri sau să escaladeze intensitatea sa", a continuat șeful diplomației americane.

Președintele Herzog, al cărui rol este în principal protocolar, a afirmat, la rândul său, că israelienii doresc întoarcerea "cât mai curând posibil" a celor răpiţi pe 7 octombrie de comandourile Hamas și ținuti, de atunci, ostatici în Fâșia Gaza.

Herzog a pus exclusiv în sarcina grupării islamiste faptul că nu s-a ajuns, până în prezent, la un acord privindu-i pe acești ostatici.

"Oamenii trebuie să înțeleagă că totul începe cu refuzul Hamas (de a continua negocierile)", a susținut el, în condițiile în care gruparea din Gaza nu a participat la discuțiile de la Doha și le-a caracterizat ulterior drept "dezamăgitoare".

"Suntem încă foarte încrezători că putem avansa în negocierile purtate de mediatori", a continuat președintele israelian, mulțumind, în acest sens, Statelor Unite, Egiptului și Qatarului.

Secretarul de stat american urmează să se întâlnească în cursul zilei de luni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Săptămâna trecută, SUA au prezentat, la Doha, o propunere modificată, menită să elimine divergențele dintre cele Israel și Hamas, care nu negociază direct.

O divergență majoră se referă la retragerea completă a trupelor israeliene din Gaza, așa cum vrea Hamas, în timp ce statul evreu respinge o astfel de evoluție.

O sursă Hamas a declarat presei saudite că ultima variantă include menținerea unei prezențe reduse a armatei israeliene de-a lungul așa-numitului "coridor Philadelphi", o fâșie îngustă de teren de-a lungul graniței de sud a enclavei palestiniene cu Egiptul.

Cum ar urma să se desfășoare un acord de pace în Gaza, conform SUA

Planul inițial, prezentat de președintele Biden și bazat pe o propunere a Israelului formulată în luna mai, prevedea o implementare în trei etape.

O prima etapă ar presupune o încetare totală a focului cu o durată de șase săptămâni, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza și schimbul unora dintre ostaticii din captivitatea Hamas cu deținuți palestinieni din Israel.

A doua etapă ar implica eliberarea tuturor celorlalți ostatici în viață și încetarea permanentă a ostilităților.

În a treia etapă ar urma să înceapă un plan major de reconstrucție a Fâșiei Gaza și să fie returnate rămășițele ostaticilor morți.

×
x close