Ungaria urmează să primească 7,2 miliarde de euro, menite să stimuleze creșterea economică, afectată de pandemia de coronavirus.
Fondurile vor începe să curgă odată ce Comisia Europeană acceptă PNRR-ul Ungariei, menit să asigure tranziția digitală și ecologică, printre alte obiective.
Cu toate acestea, Comisia folosește banii ca pârghie pentru a împinge Ungaria spre respectarea statului de drept, domeniu în care premierul tot mai autoritar, Viktor Orban, s-a ciocnit în UE, din mai multe privințe.
O purtătoare de cuvânt a Comisiei a declarat, luni, că analizează în continuare planul prezentat de Budapesta și ar putea propune o întârziere mai lungă, de ordinul „lunilor, mai degrabă decât zilelor” pentru a decide cu privire la acesta.
Comisia dorește de multă vreme ca Ungaria să își îmbunătățească procesul de achiziții publice pentru a combate „neregulile sistemice” - sau frauda.
Orban și-a înfuriat mulți dintre colegii săi din UE în ultimele săptămâni cu o nouă legislație care interzice materiale considerate a promova homosexualitatea, cea mai recentă dintr-o serie de legi considerate discriminatorii și care restricționează drepturile oamenilor.
Budapesta s-a ciocnit cu UE în mai multe ocazii cu privire la tratamentul lui Orban asupra imigranților și a homosexualilor, precum și a înăspririi limitelor în jurul libertății mass-media, a cadrelor universitare și a judecătorilor.
În timpul acesta, Orban vrea să fie privit drept un cruciat pentru ceea ce spune că sunt valori tradiționale creștine, care sunt sub presiunea Occidentului mult prea liberal, pentru gusturile sale.