Potrivit lui Valeri Spiridonov, vicepreşedinte al Institutului de la Sofia, ploaia acidă are nivelul pH-ului sub 5.6, iar cu cât este mai scăzut nivelul pH-ului, cu atât aciditatea este mai mare.
Potrivit datelor preliminare, au fost înregistrate ploi acide (pH 4,9) în zona oraşelor Vidin (nord-vest, la graniţa cu România), Loveci (nord) şi Karnobat (sud-est). Cel mai ridicat nivel de aciditate s-a înregistrat în ploile căzut în zonele oraşelor Plevna, Dobrici, Montana, Şumen din nordul Bulgariei şi la Sliven şi Burgas din sud-estul ţării (pH 4,5).
Ploile acide nu au nici o legătură cu incidentul nuclear din Japonia, potrivit meteorologilor bulgari, citaţi de Novinar. Aceştia consideră că, cel mai probabil, ploile acide sunt cauzate de poluarea apărută în urma bombardamentelor din Libia. Norii care au adus ploaia de miercuri s-au format în zona Mării Mediterane şi a Italiei, de unde decolează avioanele care bombardează Libia.
Ploi acide au căzut în cantitate mare în Bulgaria şi în anul 1999, când NATO a bombardat Iugoslavia.
Miercuri a plouat în judeţele Giurgiu, Teleorman, Constanţa şi Mehedinţi, însă ploaia nu a fost acidă. De aceea, de două zile, specialiştii de la Agenţia de Mediu monitorizează cu atenţie PH-ul ploii din zonă.