Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord poate deja să conteze pe mobilizarea rapidă a 300.000 de soldaţi puşi la dispoziţie de statele sale membre, într-un moment în care ea trebuie să facă faţă ameninţării ruse în Europa, a afirmat joi un înalt responsabil al NATO, informează AFP, potrivit Agerpres.
După declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022, ţările din NATO s-au pus de acord să majoreze substanţial numărul de soldaţi ce pot fi mobilizaţi în mai puţin de 30 de zile.
Răspunsurile date de aliaţi depăşesc cu mult „300.000”, cifră pe care şi-a fixat-o atunci NATO, a precizat acest responsabil, sub acoperirea anonimatului.
Această capacitate sporită de mobilizare face parte din planurile puse în acţiune de către NATO de a răspunde oricărui eventual atac, planuri decise în timpul summitului NATO de la Vilnius (Lituania), anul trecut.
Aceste planuri de apărare precizează ceea ce trebuie să facă fiecare aliat în caz de invazie din partea Rusiei, pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece.
Comandamentele militare verifică în fiecare stat al NATO dacă ele au capacităţile necesare şi dacă sunt în măsură să pună în aplicare aceste planuri. Însă NATO a acumulat întârzieri în materie de apărare antiaeriană şi de rachete cu rază de acţiune lungă.
Potrivit noilor planuri de război, NATO dezvoltă mai multe coridoare terestre pentru a putea trimite rapid trupele și blindatele americane pe linia frontului în cazul unui război european major cu Rusia. Planurile Regionale sunt documente dinamice care vor fi actualizate în conformitate cu evoluția situației de securitate.
Termenul este cunoscut drept 'very high readiness joint force'. O asemenea măsură presupune trimiterea de trupe NATO pe trei planuri regionale de apărare, iar acele planuri au fost discutate în amănunt de către liderii NATO, cu ocazia summitului de la Vilnius, din 2023. Sunt cele mai cuprinzătoare planuri de apărare de după Războiul Rece.