Antena 3 CNN Externe Planul lui Viktor Orban de a face Ungaria mare din nou

Planul lui Viktor Orban de a face Ungaria mare din nou

Aniversarea celor 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon este un prilej pentru apelurile naționaliste maghiare de întoarcere la o ”Ungarie Mare”, scrie revista americană The New York Review of Books, într-un amplu articol dedicat centenarului acestui momentului istoric.

Planul lui Viktor Orban de a face Ungaria mare din nou
Sursa foto: Hepta
04 Iun 2020   •   23:42

În mijlocul acestor apeluri, fără să se exprime neapărat explicit, se află chiar premierul Viktor Orban, care a declanșat o ”anexare culturală” a comunităților maghiare din România, Serbia sau alte țări vecine, spune revista.

La Budapesta, clopotele bisericilor au bătut azi, iar cetățenilor li s-a cerut să se oprească și să-și încline capul, pentru un minut de reculegere.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, și președintele Janos Ader, au programate discursuri naționaliste televizate. Motivul: împlinirea unui secol de la semnarea Tratatului de la Trianon, un eveniment mitologizat în Ungaria ca o moarte națională, scrie The New York Review of Books, citată de Libertatea.

Tratatul de la Trianon a fost pentru Imperiul Austro-Ungar ce a fost Tratatul de la Versailles pentru Germania, cu un an mai devreme. În ambele cazuri, câștigătorii primului Război Mondial au redesenat granițele statelor învinse, alimentând resentimente și sădind semințele răzbunării.

Tratatul de la Trianon este cunoscut în Ungaria ca békediktátum, sau ”pacea dictată”. Nu ar trebui să existe surprize că naționaliștii maghiari au nemulțumiri, scrie revista.

 

×
Subiecte în articol: Viktor Orban
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close