După Barack Obama, Vladimir Putin s-a adresat şi el americanilor. Dar nu printr-un discurs televizat, ci printr-un editorial publicat în New York Times.
Preşedintele rus reafirmă că, în opinia sa, nu regimul sirian, ci adversarii săi au folosit arme chimice şi pledează împotriva unei intervenţii militare în Siria. Apelul vine după ce Obama a amânat intervenţia pentru a mai da o şansă diplomaţiei, la cererea Rusiei.
Regimul sirian s-a grăbit să accepte propunerea Rusiei de a-şi preda armele chimice şi de a scăpa, astfel, de represalii pentru atacul cu gaze soldat cu peste 1400 de victime. Liderii opoziţiei siriene sunt convinşi că Bashar al-Assad a cedat doar sub presiunea ameninţării militare a Statelor Unite.
Specialiştii spun, însă, că predarea arsenalului chimic sirian va fi greu de realizat în practică şi mai ales greu de verificat. Avertismentele vin, în primul rând, din Israel, ţară aflată şi acum, teoretic, în stare de război cu Siria.
Deocamdată, marile puteri nu s-au pus de acord asupra modalităţii de eliminare a arsenalului chimic sirian. Rusia cere ca Statele Unite să renunţe definitiv la proiectul intervenţiei militare, dar americanii şi aliaţii lor occidentali se opun. Membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU au purtat ieri discuţii pe acest subiect, dar fără rezultat.