Antena 3 CNN Externe Planul făcut de Israel pentru ofensiva terestră în Liban: "Va fi cât mai scurtă". Netanyahu, la ONU: "Destul! Vom înfrânge Hezbollah"

Planul făcut de Israel pentru ofensiva terestră în Liban: "Va fi cât mai scurtă". Netanyahu, la ONU: "Destul! Vom înfrânge Hezbollah"

Liban
Ceremonie funerară pentru doi lideri Hezbollah uciși într-un raid israelian la Beirut în luna septembrie. Premierul israelian a avertizat, vineri, la ONU, că țara sa va continua să lovească gruparea din sudul Libanului "până la atingerea tuturor obiectivelor". Sursă foto: Hepta / Abaca Press
de A.I.    |    27 Sep 2024   •   18:16

O operațiune terestră a Israelului în Liban, împotriva grupării Hezbollah, ar fi una "cât mai scurtă posibil", transmite presa internațională, citând un responsabil de rang înalt din cadrul forțelor de securitate israeliene.

"Vom încerca să o facem cât mai scurtă posibil. Ne pregătim (pentru operațiune) în fiecare zi şi este, cu siguranță, unul din mijloacele pe care le avem la dispoziție", a spus el.

Responsabilul citat la adăpostul anonimatului a arătat că, dincolo de diminuarea capacității Hezbollah de a ataca Israelul, obiectivul loviturilor aeriene ale statului evreu în Liban este de a-i elimina pe liderii militarii ai grupării șiite şi de a "curăța" zonele limitrofe din nordul Israelului.

Astfel, va fi posibilă revenirea la casele lor a cetățenilor evrei strămutați, a conchis el.

Avioanele de vânătoare israeliene au început, de luni, să bombardeze zilnic bastioanele Hezbollah din Liban, provocând exodul a aproximativ 118.000 de persoane, conform ONU.

În această perioadă, peste 700 de persoane au fost ucise în Liban, potrivit Ministerului libanez al Sănătății. Instituția citată nu a menționat câți dintre aceștia erau agenți Hezbollah.

Netanyahu, la ONU: "Destul! Vom înfrânge Hezbollah"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus, într-un discurs susținut vineri la Adunarea Generală a ONU de la New York, că țara sa va învinge gruparea pro-iraniană Hezbollah, notează Times of Israel.

Netanyahu a subliniat amenințarea globală pe care o reprezintă acesta mișcare susținută militar și financiar de Iran și a adăugat că 60.000 de locuitori din nordul Israelului au devenit refugiați, în urma tirurilor cu drone și rachete lansate din sudul Libanului. 

"Cât timp va tolera guvernul american acest lucru? Am venit aici pentru a spune: Destul! Nu ne vom odihni până când cetățenii noștri se vor putea întoarce în siguranță la casele lor", a promis el. 

"Timp de 18 ani, Hezbollah a refuzat cu nerușinare să pună în aplicare rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU", a continuat Netanyahu, acuzând gruparea că, în loc să părăsească sudul Libanului, și-a mutat forțele chiar la granița Israelului.

Potrivit șefului de guvern de la Ierusalim, militanții au amplasat rachete "în fiecare bucătărie și în fiecare garaj", punându-i în pericol pe civilii libanezi.

"Atâta timp cât Hezbollah alege calea războiului, Israelul are dreptul să facă tot posibilul pentru ca cetățenii săi să se întoarcă în siguranță la casele lor. Israelul a eliminat comandanți militari de rang înalt, a distrus rachete și va continua să degradeze (capacitățile) Hezbollah până când toate obiectivele noastre vor fi îndeplinite", a conchis premierul israelian.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close