Secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a anunţat că guvernul renunţă la planul său de a cumpăra activele nevandabile ale băncilor şi a estimat că ar fi mai eficient ca banii să fie investiţi direct în capitalul acestor instituţii.
"Estimăm, în prezent, că preluarea activelor nevandabile ale băncilor nu este modalitatea cea mai eficientă de a folosi fondurile alocate de Congres pentru susţinerea economiei", a declarat Paulson, la o conferinţă de presă.
"Achiziţia directă de acţiuni ale instituţiilor financiare este o modalitate mult mai rapidă şi mai eficientă în care să folosim noile atribuţii pentru consolidarea sistemului financiar", a adăugat Paulson.
?Faptele s-au schimbat, iar situaţia s-a înrăutăţit?, a declarat Paulson, care a adăugat că nu îşi va cere scuze pentru amendarea abordării sale în lumina noilor circumstanţe.
Decizia este o admitere a faptului că politica originară s-a dovedit inadecvată şi este foarte probabil să provoace vâlvă în Congres, care cu greu a aprobat programul TARP, de 700 miliarde dolari.
Oficialul american fusese mult timp ostil ideii, înainte de a-şi schimba părerea la jumătatea lui octombrie, anunţând un program prin care statul preia direct participaţii la bănci de până la 250 miliarde dolari.
"Acum, că nu mai prevedem să cumpărăm active lipsite de lichiditate, legate de credite ipotecare, vom lua în considerare nevoile de capital ale instituţiilor nefinanciare", a spus Henry Paulson.
"În al doilea rând, vom trece în revistă strategii menite să susţină accesul la creditare al consumatorului în afara sistemului bancar", a adăugat Paulson, menţionând mai ales piaţa creditului pentru automobile, cea a împrumutrilor studenţeşti şi segmentul creditelor prin carduri bancare.
"În al treilea rând, vom continua să căutăm modalităţi de diminuare a riscurilor de executare silită", a spus oficialul american, care a reiterat, de altfel, angajamentul autorităţilor de a "împiedica falimentele care ar putea reprezenta un risc pentru întregul sistem financiar".
Schimbarea de viziune a venit înainte de summitul G20 de la Washington, menit să dezvolte un program coordonat de abordare a crizei globale. În acest fel, SUA au ajuns în linie cu strategia britanică propusă de Gordon Brown, care a susţinut injectarea de capital în băncile din insulă.
Antena3.ro