Doi consilieri ai candidatului republican la președinție i-au prezentat lui Donald Trump un plan pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, dacă va câștiga alegerile prezidențiale, relatează The Guardian.
Conform acestui plan, Kievul va trebui să negocieze pacea cu Moscova sub amenințarea sistării sprijinului militar din partea SUA.
Rusia va fi avertizată, la rândul ei, că refuzul de a negocia va avea ca rezultat creșterea sprijinului Statelor Unite pentru Ucraina.
În prezent, Ucraina condiționează eventualele discuții de pace de asigurarea integrității sale teritoriale, în vreme ce Rusia a reiterat recent că ar fi dispusă să discute pacea, dacă guvernul de la Kiev renunță la cele patru regiuni ucrainene anexate de Moscova în toamna anului 2022.
Doi foști șefi de Stat Major, autorii propunerii de pace prezentate lui Trump
Informațiile privind inițiativa de soluționare a conflictului au fost dezvăluite de Keith Kellogg, general locotenent în retragere, unul dintre consilierii lui Trump pentru securitate națională.
Planul a fost elaborat de Kellogg și de Fred Fleitz, ambii, foști șefi de Stat Major în timpul președinției liderului republican din perioada anilor 2016 - 2020.
Potrivit celor doi, negocierile de pace ar urma să aibă loc în condițiile unei încetări a focului pe liniile de front predominante.
Planul i-a fost prezentat lui Trump, iar acesta a reacționat favorabil, a declarat Fred Fleitz.
"Nu spun că a fost de acord cu planul, sau cu fiecare cuvânt din el, dar suntem încântați de feedback-ul pe care l-am primit", a spus el.
Steven Cheung, purtătorul de cuvânt al lui Trump, a precizat însă că doar declarațiile făcute de liderul republican sau de membrii autorizați ai campaniei sale ar trebui să fie considerate oficiale.
Strategia prezentată de Kellogg și Fleitz este cel mai detaliat plan elaborat până acum de apropiații lui Donald Trump.
Acesta a spus în mod repetat că ar putea pune capăt rapid războiului din Ucraina dacă îl învinge pe președintele Joe Biden în alegerile din noiembrie, deși s-a ferit să dea detalii în legătură cu felul cum o va face.
The Guardian comentează că planul lui Kellogg și Fleitz ar însemna o schimbare radicală a poziției SUA cu privire la războiul pornit de Rusia și că s-ar confrunta cu opoziția aliaților europeni și chiar a Partidului Republican.
Biden și Trump se confruntă săptămâna aceasta la CNN, pe fondul îngrijorărilor legate de vârsta președintelui american
Până la alegeri, SUA și lumea întreagă asistă, săptămâna aceasta, la prima înfruntare electorală a președintelui în funcție, Joe Biden, 81 de ani, cu challengerul său republican în vârstă de 78 de ani.
Înfruntarea de 90 de minute, organizată și transmisă de CNN, are loc joi, la Atlanta, în statul american Georgia.
Studiile de piață arată că alegătorii sunt mult mai preocupați de vârsta lui Biden decât de cea a adversarului său.
Un sondaj New York Times/Siena College realizat în martie a indicat că 73% dintre alegătorii înregistrați l-au considerat pe Joe Biden "prea bătrân pentru a fi un președinte eficient".
Potrivit sondajului, alegătorii din toate grupele de vârstă, inclusiv cei de 65 de ani și peste acest prag, și-au exprimat îngrijorările cu privire la capacitatea președintelui de a-și exercita funcția.
Doar 42% dintre alegătorii înregistrați au spus același lucru despre Trump, în ciuda faptului că între cei doi diferența de vârstă este de doar trei ani și jumătate, "în favoarea" lui Biden.
Președintele a fost declarat "apt pentru funcție" la începutul acestui an de către medicul de la Casa Albă, însă îngrijorările cu privire starea lui au persistat de când a preluat funcția, la începutul anului 2021.
Semnele îmbătrânirii sale au devenit mai evidente în ultimii ani și s-au manifestat inclusiv printr-o voce mai slabă, prin pierderi ocazionale de memorie și printr-un mers "țeapăn", pe care medicul său îl atribuie parțial artritei.
Kremlinul reacționează la informația privind planul lui Trump pentru Ucraina
Kremlinul a declarat, marți, că orice plan de pace în Ucraina propus de o eventuală viitoare administrație americană condusă de Donald Trump va trebui să reflecte realitatea din teren, în timp ce președintele rus Vladimir Putin rămâne deschis discuțiilor, relatează presa internațională.
"Valoarea oricărui plan rezidă în nuanțele sale şi în luarea în considerare a situației reale din teren. Nu știm despre ce fel de plan este vorba sau ce conține acesta", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
"Președintele Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia a fost și rămâne deschisă negocierilor, luându-se în considerare situația reală din teren. Rămânem deschiși negocierilor, iar pentru a evalua planul, trebuie mai întâi să ne familiarizăm cu el", a adăugat Peskov. Peskov.