Antena 3 CNN Externe PKK propune armistiţiu Turciei, dacă renunţă la incursiunea în Irak

PKK propune armistiţiu Turciei, dacă renunţă la incursiunea în Irak

PKK propune armistiţiu Turciei, dacă renunţă la incursiunea în Irak
22 Oct 2007   •   17:41

Partidul Muncitorilor din Kurdistan se declară gata pentru un armistiţiu, dacă Guvernul de la Ankara renunţă la o eventuală ofensivă în nordul Irakului. Anunţul vine pe un fond de tensiune la graniţa turco-irakiană. Presa radicală şi opinia publică cer autorităţilor turce să acţioneze, mai ales după ce atacul de ieri al rebelilor, soldat cu 12 morţi şi 8 soldaţi dispăruţi. Parlamentul a dat undă verde raidurilor în nordul Irakului. Ministrul turc de Externe e dispus să încerce întâi soluţiile politice, înainte ca Ankara să trimită trupe. Armata turcă a confirmat luni că opt dintre soldaţii săi au fost daţi dispăruţi, în cursul ciocnirilor violente de duminică cu rebelii kurzi, din sud-estul ţării, în apropierea frontierei cu Irakul.

Guvernul de la Ankara face faţă cu greu presiunilor publice în favoarea unei operaţiuni transfrontaliere, împotriva rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Sprijinul popular pentru o eventuală operaţiune este uriaş.

Întrebaţi ce părere au despre situaţia cu care se confruntă ţara lor, unii dintre turci cred că o operaţiune militară în Irak ar fi o lecţie bună pentru rebelii kurzi şi ar aduce pace şi linişte în regiune.

În Irak, însă, mii de oameni de diverse etnii au ieşit pe străzile din Kirkuk, pentru a se opune ameninţărilor Turciei. 3.000 de oameni au cerut rezolvarea crizei prin dialog. Protestatari arabi, kurzi şi turkmeni sunt hotărâţi să înfrunte armata turcă pentru a proteja Kurdistanul şi a opri divizarea ţării.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close