Partidul reacționar-populist Lege și Justiție (PiS) din Polonia, care a guvernat țara din 2015 până anul trecut, se confruntă cu probleme grave de finanțare după ce agenția de integritate electorală i-a respins raportul financiar transmis în august, în urma acuzațiilor de cheltuire improprie a banilor în campania electorală, relatează Politico.
Ca urmare a pierderii unor milioane de euro în bani de la guvern, PiS se îndreaptă acum spre aleșii săi și spre susținători, cărora le cere să finanțeze partidul cu bani de acasă.
Mariusz Balszczak, liderul adjunct al partidului, a anunțat că fiecare europarlamentar al partidului va trebui să ofere 1,170 de euro pe lună, adică o zecime de din salariul lor pe lună, în timp ce parlamentarii naționali vor trebuie să contribuie cu câte aproximativ 240 de euro pe lună.
Politicianii din PiS s-au conformat rapid solicitărilor de la conducerea partidului.
Anna Gembicka, parlamentară PiS, a declarat pentru Politico că deja și-a plătit prima tranșă de 1.000 de zloți (aproximativ 240 de euro) și că are de gând să facă plata în fiecare lună.
Arkadiusz Mularczyk, recent ales europarlamentar pe listele partidului, fost ministru adjunct de externe, a confirmat și el că a donat bani și, deși nu a precizat cât, el spune că va continua să o facă pentru a „contracara planul premierului Donald Tusk de a distruge opoziția din Polonia”.
Bani vin spre PiS și dinspre susținători obișnuiți. Liderul partidului, Jaroslaw Kaczynski, a declarat, săptămâna trecută, că în jur de 50.000 de oameni au donat.
„Am strâns cel puțin șase milioane de zloți (1,4 milioane de euro). A fost o mobilizare enormă de partea susținătorilor noștri și asta e un semn bun pentru viitor, înainte de campania prezidențială”, a declarat Gembicka.
PiS are nevoie de tot sprijinul financiar pe care-l poate obține
Luna trecută, Comisia Națională Electorală (PKW) a stabilit că partidul nu poate să primească aproximativ 11,6 milioane de euro în subvenții. Comisia urmează să mai dea și un al doilea verdict, care ar putea să ducă la pierderea de către PiS a tuturor subvențiilor pe care ar trebui să le primească pentru următorul mandat de patru ani.
Partidul are nevoie de bani mai ales pentru a putea coordona o campanie eficientă la alegerile prezidențiale de anul viitor, când Andrzej Duda, care nu mai poate candida din nou, își va încheia mandatul.
Partidul este disperat să-și mențină controlul asupra președinției, pentru a-l preveni pe Tusk din a deține toate centrele de putere politică în statul polonez, așa cum PiS a dețint-o între 2015 și 2023.
„Avem nevoie să funcționăm în mod efectiv ca singura forță politică dispusă să contracareze «democrația militantă» a lui Donald Tusk”, a declarat Gembicka, făcând referire la o declarație recentă a prim-ministrului polonez, care a spus că e posibil să fie nevoie să „meargă pe niște scurtături” pentru a restaura statul de drept în Polonia.
Tusk, alături de lideri internaționali și organizații pentru democrație și stat de drept, i-au acuzat pe reacționarii PiS de alunecare în autoritarism și de erodare activă a democrației și drepturilor civile de-a lungul perioadei în care au controlat guvernul și președinția poloneză.
De la venirea sa la putere, Polonia primește din nou bani europeni, anterior înghețați de instituțiile UE ca urmare a acțiunilor PiS. Totuși, guvernul actual găsește foarte dificilă acțiunea de a elimina schimbările la arhitectura instituțională a statului polonez făcute de reacționari de-a lungul ultimilor ani.
De cealaltă parte, și PiS îl acuză pe Tusk că ignoră regulile democrației pentru a-și implementa agenda. Reacționarii lui Kaczynski, în stil trumpist, încearcă să folosească verdictul PKW pentru a-și energiza electoratul tradițional.
„Cu trei sferturi dintre organizațiile media sprijinind guvernul, avem nevoie de bani pentru a crea o contra-narațiune. Ori rupem acest monopol, ori Tusk își va consolida puterea”, a declarat Mularczyk.
Într-o încercare de a răsturna decizia PKW, PiS a depus apel la Cutea Supremă, săptămâna trecută. Totuși, Curtea Supremă e populată în mare parte de loialiști ai partidului, ai căror legitimitate e pusă la îndoială.
Din acest motiv, e posibil ca un verdict pro-PiS să fie ignorat de ministerul finanțelor polonez, cel care va trebui să pună în aplicare decizia. Astfel, PiS ar putea să primească muniție nouă pentru a ataca guvernul și pe Tusk.
„Pur și simplu nu-mi pot imagina o situație în care guvernul nu va respecta o decizie a Curții Supreme.
Tusk face tot ce poate pentru a se asigura că opoziția nu va mai recâștiga vreodată puterea. Pentru că știe ca va trebui să fie judecat pentru preluarea ilegală a media publice și pentru faptul că a țintit parlamentari de opoziție cu dosare în justiție”, a adăugat Mularczyk.