"Episoade de piraterie informatică au adus atingere economiei noastre, ameninţând competitivitatea ţării noastre", a declarat Kerry pe un ton ferm la finalul unei sesiuni de lucru cu omologul său chinez.
Relaţiile chinezo-americane au fost afectate în urma inculpării, în mai, de către justiţia americană a cinci ofiţeri chinezi pentru piraterie informatică şi spionaj economic. Beijingul a reacţionat retrăgându-se dintr-un Grup de lucru pe teme de securitate informatică.
"Pierderile în domeniul proprietăţii intelectuale din cauza spionajului informatic au efectul unui duş rece asupra inovaţiei şi investiţiilor", a subliniat Kerry, care a participat miercuri şi joi, la Beijing, la negocieri economice şi strategice la nivel înalt între cele două mari puteri.
China a acuzat frecvent Washingtonul de "ipocrizie", declarându-se la rândul ei victima unor atacuri informatice şi denunţând vastul sistem de supraveghere instalat în întreaga lume de către agenţii americane de informaţii.
Securitatea cibernetică este "o ameninţare comună şi o provocare la adresa tuturor ţărilor", a insistat joi Yang Jiechi, consilier de stat şi şeful diplomaţiei chineze.
"Spaţiul cibernetic nu trebuie să devină un instrument prin care să se aducă atingere intereselor altor ţări", a avertizat el.
În pofida unor solicitări americane, Beijingul a refuzat să revină în cadrul Grupul de lucru comun pe această temă.
John Kerry a anunţat că cele două părţi au convenit, în cursul reuniunii de joi, "asupra faptului că este important şi urgent ca peninsula coreeană să fie dezarmată nuclear, stabilă şi prosperă".