Antena 3 CNN Externe Pirateria a intrat în vizorul Uniunii Europene

Pirateria a intrat în vizorul Uniunii Europene

Pirateria a intrat în vizorul Uniunii Europene
25 Apr 2007   •   08:39

Parlamentul European supune miercuri la vot o directivă a Comisiei Europene pentru armonizarea legislaţiilor naţionale din cele 27 de state membre, în domeniul protejării drepturilor de proprietate intelectuală. Dacă reprezentanţii guvernelor vor ajunge la un acord, va fi pentru prima data când reglementări de ordin penal ar putea deveni parte a legislaţiei Uniunii Europene, scriu jurnaliştii de la ?Gardianul?.

La baza proiectului stă o propunere a Comisiei Europene. Potrivit acesteia, gama şi valoarea produselor piratate sunt în creştere în Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, pirateria industrială este strâns legată de crima organizată sunt de părere numeroşi europarlamentari, spun jurnaliştii. Proiectul a stârnit deja o serie de critici acerbe.

Europarlamentarul spaniol, David Hammerstein Mintz a calificat legea drept ?inacceptabilă? şi a declarat că aceasta ?lansează o vânătoare de vrăjitoare?, căreia îi vor cădea victime tinerii care descarcă muzică şi filme de pe Internet, spun jurnaliştii de la ?Gardianul?. Mai multe organizaţii ale consumatorilor europeni au trimis o scrisoare deschisă Parlamentului de la Bruxelles, prin care afirmă că termenii prin care sunt definite infracţiunile sunt foarte vagi şi ar putea constitui o ameninţare la adresa drepturilor civile.

În acest sens, socialiştii italieni au propus un amendament care precizează că prin încalcarea deliberată a unui drept de proprietate intelectuală se înţelege o încălcare în cunoştinţă de cauză în scopul obţinerii de avantaje economice la scară comercială. Astfel se exceptă de la prevederile penale actele efectuate de utilizatori privaţi în scop nelucrativ. Comisia Europeană a propus în cazul acestor infracţiuni pedepse de până la patru ani de detenţie şi amenzi de până la 90.000 de euro, se arată în ?Gardianul?.

Amenzile s-ar putea ridica până la 273.000 de euro în cazul unei activităţi de crimă organizată sau dacă se constată un risc la adresa sănătăţii şi a siguranţei, cum este cazul medicamentelor sau bateriilor contrafăcute.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close