"Cred că în realitate sunt două războaie diferite care au loc. Unul este cel despre care auzim mereu în presă şi anume cel din Ucraina. Apoi mai este şi acesta pe care l-am numit 'războiul fierbinte din locurile reci', care înseamnă spaţiul, unde suntem clar în conflict cu Rusia şi China, regiunea arctică, partea de nord. De asemenea, mai este şi 'războiul rece din zonele fierbinţi', care se referă în mod special la Africa, unde putem observa Occidentul şi NATO înfruntându-se în mod special cu Rusia, în regiunea Sahel unde se regăseşte deşertul Sahara, din Sudan până în Mali dar şi în partea de sud în Republica Central Africană şi apoi în Pacific.
Generalul Milley a declarat că ne aflăm în mijlocul unor consolidări militare în Pacific despre care nu se vorbeşte, şi acest lucru este foarte corect. Aceste baze militare apar pe anumite insule mici la care nimeni nu este atent, dar aceste insule sunt puncte strategice dorite atât de China cât şi de Statele Unite. China a ajuns până în Insulele Solomon ca să îşi construiască o nouă bază militară care se află aproape de Australia.
Statele Unite construiesc o bază militară uriaşă în sudul Guamului pe insula Tinian. Aşadar este multă mişcare, eu sunt de părere că ne aflăm într-o oarecare măsură în cel de-al treilea război mondial. Dar, cel de-al treilea război mondial arată foarte diferit de al doilea război mondial. Este mult mai mult bazat pe tehnologie, mai puţin pe oameni. Are loc în zone unde nu există jurnalişti.
O să explic de ce cred că o să avem o rezoluţie pe care o să o negociem în primul rând cu China şi nu cu Rusia. De fiecare dată când preşedintele Putin a ameninţat că o să folosească armamentul nuclear, China aproape imediat, în decurs de o oră, a ieşit şi a spus: Nu! Nu suntem de acord, am tras linie, nu este normal. Aşadar, China este un aliat în sensul că se asigură ca armamentul nuclear să nu fie folosit. Iar oficialii chinezi au declarat că şi ei îşi doresc ca ostilităţile din Ucraina să se termine, şi în această situaţie avem aceeaşi opinie cu ei. Dar care este preţul? Şi unul dintre aspecte este că oficialii chinezi îşi doresc mai multă libertate în Pacific, vor un acord mai bun cu Taiwanul. Aşadar nu o să negociem doar asupra Ucrainei ci o să negociem şi despre Taiwan.
Un aspect e sigur, şi ştiu că o să sune foarte ciudat, dar aceste conflicte geopolitice dintre super-puteri mereu se termină la fel. Ele se termina la propriu cu o îmbrăţişare", a declarat dr. Pippa Malmgren.