Antena 3 CNN Externe O capodoperă Tițian, găsită într-o pungă de plastic, a fost vândută la licitaţie cu peste 20 de milioane de euro

O capodoperă Tițian, găsită într-o pungă de plastic, a fost vândută la licitaţie cu peste 20 de milioane de euro

tablou Titian
Licitaţia tabloului Riposo durante la fuga in Egitto. Sursa foto: X
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Iul 2024   •   18:37

O capodoperă a pictorului italian renascentist Tiţian, care a fost găsită într-o pungă de plastic după ce fusese furată, a fost vândută marţi la licitaţie cu suma de 17,6 milioane de lire sterline (20,7 milioane de euro), informează BBC.

Tabloul intitulat „Riposo durante la fuga in Egitto” („Odihnă în timpul fugii în Egipt”), pictat în 1510, când maestrul veneţian avea vârsta de 20 de ani, s-a vândut la sediul din Londra al casei de licitaţii Christie's.

Opera de artă a fost furată în 1995 din camera de desen de la Longleat House din Wiltshire, reşedinţa marchizilor de Bath şi totodată primul parc safari din afara Africii, însă a fost recuperată şapte ani mai târziu, fără ramă şi rulată într-o pungă de plastic, într-o staţie de autobuz din Londra.

Licitaţia de marţi a stabilit totodată un nou record mondial de preţ pentru o lucrare a pictorului Tiţian, au precizat reprezentanţii casei Christie's.

Lucrarea în ulei pe pânză are o istorie remarcabilă

Tabloul, care o prezintă pe Fecioara Maria legănându-l pe pruncul Isus sub privirile lui Iosif, are o lăţime de 60 de centimetri şi a fost pictat pe un cadru din lemn. Pictura a avut mulţi proprietari de-a lungul anilor, inclusiv împăratul austriac Iosif al II-lea, înainte de a fi expusă la Palatul Belvedere din Viena.

Înainte de organizarea licitaţiei, Andrew Fletcher, directorul departamentului de Vechi Maeştri din cadrul casei Christie's, a spus că aceasta este cea mai importantă lucrare a lui Tiţian care ajunge pe piaţa licitaţiilor „în mai mult de o generaţie”.

Tabloul a avut un preţ estimativ cuprins între 15 milioane şi 20 de milioane de lire sterline (17,7 milioane - 23,6 milioane de euro).

Tabloul „Ecce Homo” de Tiţian este în România

Muzeul Naţional Brukenthal este singura instituţie din România şi din Estul Europei care are în colecţie o lucrare realizată de artistul italian.

Lucrarea Ecce Homo sau Iată Omul ! Realizată în anul 1560 de marele artist italian Tiziano Vecellio sau Tiţian (1488/ 90-1576) va fi expusă la Iaşi. Lucrarea face parte din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal, singura instituţie din România şi din Estul Europei care are în colecţie o lucrare realizată de Tiţian.

În lucrarea Ecce Homo Tiţian exploatează o temă rară în pictura italiană a secolului XVI-lea, fiindu-i prima dată comandată în anul 1543. Lucrarea Muzeului Naţional Brukenthal este similară versiunii din 1548 aflată la Muzeul Prado din Madrid, a versiunii din 1560 aflată la Galeria Naţională a Irlandei din Dublin şi a celei din 1564-1566 aflată la Galeria Uffizi din Florenţa.

Există de asemenea o lucrare neterminată din seria Ecce Homo realizată de Tiţian la de Artă din Saint Louis Missouri, Statele Unite ale Americii.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Instanța a decis: Andrew și Tristan Tate sunt liberi să părăsească România
x close