Antena 3 CNN Externe Piciorul unui alpinist dispărut acum 100 de ani a fost găsit pe Everest. Povestea misterioasă a unei expediții cu final tragic

Piciorul unui alpinist dispărut acum 100 de ani a fost găsit pe Everest. Povestea misterioasă a unei expediții cu final tragic

jimmy chin
Piciorul alpinistului Andrew „Sandy” Irvine a fost găsit pe un ghețar de sub fața nordică a Everestului. Foto: Profimedia Images
de Claudia Popovici    |    11 Oct 2024   •   16:49

Alpiniştii Andrew „Sandy” Irvine şi George Mallory, care făceau parte dintr-o expediție britanică pentru a escalada creasta nord-estică a muntelui Everest, au fost văzuți ultima dată încercând să ajungă pe vârf pe 8 iunie 1924. Nu s-au mai întors niciodată, ceea ce a dus la unul dintre marile mistere din alpinism. Timp de 100 de ani toată lumea s-a întrebat ce s-a întâmplat cu ei sau dacă cei doi au murit după ce au ajuns pe vârf. După misiuni de căutări şi cercetări continue, efectuate de membrii echipelor lor, rămășițele lui Mallory au fost găsite în 1999, iar luna trecută, o echipă de alpiniști și cineaști a descoperit într-un gheţar un picior într-un bocanc de alpinism și o șosetă, pe care era cusută o etichetă ce-l identifica drept al lui Irvine, scrie The Guardian. 

„Am ridicat șoseta și acolo era o etichetă roșie pe care scria ‘AC Irvine’ cusută”, a declarat alpinistul și regizorul Jimmy Chin pentru National Geographic.

Descoperirea corpului lui Mallory, marcată de urme adânci de frânghie care ar putea indica o cădere, a răspuns la câteva întrebări despre circumstanțele morții lor, dar a lăsat multe altele fără răspuns. O fotografie a soției lui Mallory, pe care el intenționa să o lase pe vârf, nu a fost găsită cu corpul său, ceea ce indică faptul că ar fi putut să-și fi atins obiectivul.

Se crede că Irvine, care avea 22 de ani, purta o cameră Kodak, despre care unii au sperat că ar putea clarifica definitiv întrebarea, dar nici aceasta și nici restul corpului său nu au fost găsite.

Piciorul a fost găsit pe un ghețar de sub fața nordică a Everestului, la o altitudine mai mică decât corpul lui Mallory. Acum se află în posesia Asociației de Alpinism China-Tibet, care este responsabilă de permisele de alpinism pe partea nordică a Everestului.

Julie Summers, strănepoata și biografa lui Irvine, a spus: „Am trăit cu această poveste de când aveam șapte ani, când tatăl meu ne-a povestit despre misterul Unchiului Sandy pe Everest. Povestea a devenit mai reală când alpiniștii au găsit corpul lui George Mallory în 1999 și m-am întrebat dacă corpul lui Sandy va fi descoperit în continuare.

„Un sfert de secol după acea descoperire, părea extrem de improbabil să se mai găsească ceva nou. Când Jimmy mi-a spus că a văzut numele AC Irvine pe eticheta șosetei din bocanc, m-am simțit copleșită de emoție. A fost și va rămâne un moment extraordinar și emoționant.”

Chin a spus: „Este prima dovadă reală despre unde a sfârșit Sandy. S-au lansat multe teorii ... Când cineva dispare și nu există nicio dovadă despre ce i s-a întâmplat, poate fi foarte dificil pentru familii. Și doar având câteva informații definitive despre unde ar fi putut sfârși Sandy este cu siguranță [ajutător] și, de asemenea, un indiciu important pentru comunitatea alpinistă despre ce s-a întâmplat.”

Au fost ridicate întrebări în ultimii ani despre locul în care se află corpurile celor doi bărbați, corpul lui Mallory a fost lăsat acolo unde se afla pe munte în 1999 – pe fondul sugestiilor că acestea ar fi fost găsite și îndepărtate de autoritățile chineze. Dar Summers a declarat pentru revistă că crede că acestea au fost infirmate de descoperirea piciorului.

„Cred că descoperirea lui Jimmy a răspuns absolut la această întrebare”, a spus ea.

Prof. Joe Smith, directorul Societății Regale de Geografie, a declarat despre descoperire: „Sandy a fost o figură excepțională și a avut o contribuție semnificativă la înțelegerea noastră a Everestului și Himalaya. Această descoperire a rămășițelor sale oferă un element de închidere pentru rudele sale și pentru comunitatea mai largă de alpiniști, și suntem recunoscători lui Jimmy și echipei sale pentru că au făcut posibil acest lucru și pentru că s-au asigurat că Sandy este în siguranță.”

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close