Piaţa mondială a cocainei, în valoare de 88 miliarde de dolari, se deplasează spre Europa şi destabilizează puternic ţările de tranzit din vestul Africii, chiar dacă producţia scade, se arată într-un raport ONU.
Schimbarea cererii a afectat rutele de trafic, acum mai multă cocaină ajungând din statele din Anzi spre Europa, prin Africa, decât în SUA, arăta Biroul ONU pentru Droguri şi Crime(UNODC) .
"Aceasta provoacă instabilitate regională," sublinia UNODC în raportul său anual despre droguri.
"Cei care prizează cocaină în Europa ucid pădurile din statele din Anzi şi corup guvernele din Africa de Vest," sublinia dorectorul UNODC , Antonio Maria Costa .
Numărul de utilizatori de cocaină din Europa s-a dublat în ultimul deceniu, iar acum piaţa valorează 34 miliarde de dolari, aproape la fel de mult ca American de Nord, cel mai mare consumator de drog din lume.
Cei circa 4 milioane de utilizatori de cocaină din Europa au consumat circa un sfert din producţia globală, în 2008.
Producţia mondială de cocaină a scăzut 12.18 procenze în ultimii trei ani, iar piaţa nord-americană se micşorează graţie în parte acţiunii poliţiei în ţara producătoare Columbia şi coridorul de tranzit Mexic.
Celălalt drog problemă mondial, heroina, a înregistrat de asemenea un declin al producţiei.
Iran şi Turcia au avut succes în abordarea fluxului de heroină din Afganistan, ce produce cea mai mare parte din stocul mondial, dar Rusia, statele din Asia Centrală şi din Balcani nu au avut performanţă, se subliniază.
Antena3.ro