Coreea de Nord a cerut miercuri autorităţilor din Panama să lase să plece "de îndată" cargoul sub pavilion nord-coreean reţinut săptămâna trecută la intrarea în canal, cu arme cubaneze nedeclarate la bord, în contextul în care experţi ONU sunt aşteptaţi în august, au anunţat autorităţile panameze, informează
Mediafax.
"Această încărcătură nu conţine altceva în afară de armament depăşit (moral), care urmează să fie trimis în Cuba după ce va fi modernizat (în Coreea de Nord), conform unui contract legal", a anunţat Ministerul nord-coreean de Externe, citat de agenţia de presă oficială KCNA, potrivit AFP.
"Autorităţile panameze este necesar să lase marinarii reţinuţi şi nava să plece de îndată", a adăugat ministerul.
La rândul său, o Comisie de experţi ONU, reclamată de Panama cu scopul de a inspecta armamentul confiscat, urmează să ajungă la faţa locului pe 5 august, a anunţat ministrul panamez al Securităţii Jose Raul Molino, într-o conferinţă de presă la Manzanillo, în apropiere de Colon (nord).
Anterior, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, Marie Harf, a declarat că Statele Unite i-au "anunţat pe cubanezi că (vor) discuta cu ei, despre această navă, foarte curând".
În 1962, instalarea de către sovietici a unor rachete nucleare în Cuba a condus lumea în pragul unei confruntări nucleare.
Ministerul cubanez de Externe a declarat marţi că aceste arme "defensive", datând din perioada sovietică şi calificate ca "depăşite", aparţin Cubei şi ar urma să fie reparate în Coreea de Nord, după care să fie trimise înapoi pe insulă.
ONU a impus un embargo asupra comerţului armelor cu Coreea de Nord, în cadrul unor sancţiuni împotriva acestei ţări, din cauza programului său nuclear militar.
Cargoul Chong Chon Gang, venind dinspre Cuba, a fost controlat pe 10 iulie, în contextul în care se pregătea să intre pe Canalul Panama, autorităţile suspectând prezenţa la bord a unor droguri, alături de o încărcătură de 220.000 de chintale de zahăr. Inspecţii efectuate vineri, în pofida rezistenţei echipajului, au permis descoperirea sub sacii cu zahăr a unor containere în care se află material militar.