Armata sud-coreeană a lansat, în schimb, manevre militare navale, terestre şi aeriene în zona Insulei Yeonpyeong, unde patru sud-coreeni - doi militari şi doi civili - au fost ucişi de obuze nord-coreene pe 23 noiembrie 2010.
"În urmă cu trei ani, un botez al focului ca represalii s-a limitat la Yeonpyeong, dar data viitoare Casa Albastră (numele palatului prezidenţial sud-coreean) şi toate cartierle generale ale acestui regim de marionete vor fi vizate", a afirmat armata nord-coreeană într-un comunicat.
"Dacă Sudul continuă să ne provoace, marea de foc de la Yeonpyeong va deveni o mare de foc la Casa Albastră", a adăugat armata.
Coreea de Nord ameninţă în mod regulat Coreea de Sud cu "o ploaie de foc" sau alte calamităţi, mai ales atunci când Seulul efectuează manevre militare.
Ameninţările sunt rareori urmate de fapte, însă, în urmă cu trei ani, regimul nord-coreean a replicat unor exerciţii militare efectuate în apropierea frontierei maritime, apreciind că aceste manevre se desfăşurau în apele sale.
Phenianul a tras obuze către Insula Yeonpyeong, una dintre confruntările cele mai grave dintre cei doi vecini şi inamici de la Războiul Coreei (1950-1953).
De la acest atac, insula, situată la aproximativ 12 kilometri de coastele nord-coreene, şi-a consolidat apărarea, iar numărul militarilor care patrulează a crescut. Pe insulă se află elicoptere, rachete şi radare antiaeriene.
Linia de demarcaţie maritimă, trasată în 1953 de forţele ONU conduse de către Statele Unite, nu este recunoscută de Phanian.