Coreea de Nord, acuzată de cel mai sângeros atac asupra armatei sud-coreene de la încheierea războiului coreean, a negat cu vehemenţă scufundarea unui vas sud-coreean şi a avertizat că o măsură de răzbunare ar însemna "un război total."
Dovezile prezentate joi că Phenianul ar fi tras cu o torpilă ce a scufundat un vas al Coreii de Sud au fost faricate de Seul, susţine purtătorul de cuvânt al marinei nord-coreene, colonel Pak In Ho .
El a avertizat că orice sancţiune sau atac asupra Coreii de Nord va fi întâmpinat cu forţă.
"Dacă se încearcă orice măsură de răzbunare sau pedeapsă, sau dacă încearcă să introducă sancţiuni sau să ne atace.. vom răspunde cu un război total".
O echipă internaţională de anchetatori civili şi militari a declarat la Seul că un submarin nord-coreean a lansat o torpilă spre nava Cheonan, scufundată pe 26 martie.
46 de marinari au murit, iar alţi 58 au fost salvaţi - acesta fiind cel mai grav dezastru militar de la războiul din 1953.
Preşedintele Lee Myung-bak a promis contramăsuri şi a convocat o întâlnire de securitate de urgenţă pentru vineri.
Casa Albă a calificat scufundarea ca fiind "act de agresiune inacceptabil" ce a încălcat legea internaţională şi armistiţiul din 1953. Trupele americane din zonă rămân în aceeaşi stare de alertă, totuşi,sublinia amiralul Mike Mullen. Iar premierul japonez Yukio Hatoyama şi-a declarat sprijinul pentru Coreea de Sud, calificând acţiunea Nordului ca "nescuzabilă."
Cu toate acestea, opţiunile de răspuns ale Sudului sunt limitate. Armistiţiul împiedică Seulul să lanseze un atac militar unilateral, iar Coreea de Sud nu ar risca o răzbunare ce ar duce la război, cred expertul sud-coreean Yoo Ho-yeol .
El crede că aceasta ar duce la o situaţie complet incontrolabilă, iar cei Seul şi cei 10 milioane de locuitori ai săi ar fi în bătaia artileriei Nordului.
Este posibil ca Sudul şi SUA, care are 28500 soldaţi în peninsulă să organizeze manevre militare şi să îşi îmbunătăţească capacităţile de avertizare şi supraveghere pentru a preveni asemenea atacuri.
În plus ar putea pedepsi Nordul financiar.
Rusia a cerut ca Phenian şi Seul să manifeste reţinere în a reacţiona la anchetă.
"Cerem tuturor părţilor implicate să exercite reţinere şi precauţie astfel ca tensiunile din peninsula coreeană, ce au crescut recent, să nu escaladeze într-un conflict," arăta ministerul rus de externe prin purtătorul de cuvânt.
Andrei Nesterenko adăuga că Moscova urmăreşte cu atenţie rezultatele anchetei, ca şi declaraţiile făcute de Seul, care neagă orice implicare.
Ciocniri navale între cele două state au avut loc în 1999, 2002 şi anul trecut.
Antena3.ro