Antena 3 CNN Externe Prețul la petrol și gaze a sărit în aer după ce Vladimir Putin a ordonat trupelor să intre în Ucraina

Prețul la petrol și gaze a sărit în aer după ce Vladimir Putin a ordonat trupelor să intre în Ucraina

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 11:57 22 Feb 2022 Modificat la 11:57 22 Feb 2022
benzinarie
Sursa foto: hepta

Chiar dacă nu sunt, momentan, detalii cu privire la numărul soldaților ruși din Donbas sau cu următoarele mișcări militare ale Moscovei, piețele se tem că un conflict ar putea perturba livrările de gaze naturale rusești destinate Europei.

O treime din acest volum de gaze trece prin conductele din Ucraina.

În plus, SUA au promis că "vor pune capăt" gazoductului Nord Stream 2 în eventualitatea unei invazii.

Autorizarea gazoductului rus - care a fost proiectat să aducă gaze în Europa pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina - a fost amânată la finele anului trecut, după ce operatorului i s-a cerut să respecte anumite cerințe exprimate de Autoritatea germană de reglementare în sectorul energiei.

Pe de altă parte, noile sancțiuni anunțate la adresa Moscovei ar putea întrerupte tranzacțiile ruse cu energie iar diminuarea capacității Rusiei de a face tranzacții în valută va perturba piețele de materii prime, de la petrol şi gaze şi până la metale şi produse agricole.

Prețuri mai mari la gaze, mai mult timp

"Asta înseamnă prețuri mai mari la gaze pentru o perioadă mai îndelungată, în contextul în care piața este foarte tensionată  de mai multe luni", spune Katja Yafimava, analist la Oxford Institute for Energy Studies.

La hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință la gaze naturale în Europa, cotațiile futures pentru luna următoare au urcat, marți dimineață, până la 82 de euro pentru un megawatt-oră.

Ulterior, cotațiile au scăzut ușor la 80 de euro însă  chiar și după scădere prețul rămâne cu 10% mai mare decât cel înregistrat luni seara.

În piața petrolului, cotațiile futures pentru țițeiul Brent, de referință pentru piața internațională, au atins maximul ultimilor șapte ani, de aproape 98 de dolari pe baril.

Rusia este al doilea mare exportator mondial de țiței brut, după Arabia Saudită, și primul exportator mondial de gaze naturale, asigurând circa 40% din importurile europene.

×
x close