Antena 3 CNN Externe Petiţia privind includerea presei în Strategia de Apărare, respinsă în PE. Votul va fi contestat

Petiţia privind includerea presei în Strategia de Apărare, respinsă în PE. Votul va fi contestat

3 minute de citit Publicat la 14:32 02 Dec 2010 Modificat la 14:32 02 Dec 2010
Petiţia privind includerea presei în Strategia de Apărare, respinsă în PE. Votul va fi contestat
Foto: drcwww.uvt.nl
Comisia de Petiţii a Parlamentului European a luat în discuţie, joi, documentul depus împotriva deciziei ca presa să fie inclusă în Strategia Naţională de Apărare ca vulnerabilitate a statului român. Petiţia a fost semnată de Federaţia Jurnaliştilor şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România. În urma dezbaterilor, Comisia a decis să închidă petiţia, votul fiind dat în absenţa mai multor grupuri parlamentare. Cu o zi înainte, Theodor Stolojan a trimis Comisiei un raport în care sunt invocate inclusiv stenogramele din dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu.

O întoarcere în dictatură şi o prevedere unică în Uniunea Europeană. Aşa au caracterizat parlamentarii europeni includerea presei din România la capitolul ameninţări la adresa securităţii naţionale. Legislativul a dezbătut o petiţie depusă de sindicatul jurnaliştilor după decizia împotriva presei luată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Parlamentarii europeni s-au declarat scandalizaţi de propunerea Puterii: "Nicio ţară membră a Uniunii Europene nu conţine în strategia sa de securitate o asemenea aberaţie. Cum să acceptăm ca un stat membru al UE să facă aşa ceva", a declarat europarlamentarul Victor Boştinaru.

Şi reprezentantul Comisiei Europene a fost de partea celor care au protestat în Legislativul European: "Comisia subliniază că libertatea de expresie şi pluralitatea mass-media este unul dintre valorile esenţiale ale societăţii democratice".

PE critică decizia CSATdecizia


Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei spune că documentul nu conţine o astfel de precizare.

"Strategia Naţională de Apărare nu menţionează la niciun punct faptul că mass-media ar reprezenta o vulnerabilitate, cu atât mai puţin la adresa securităţii naţionale", a declarat Valeriu Turcan.

Votul va fi contestat

Europarlamentarul liberal Norica Nicolai a declarat, la finalul şedinţei de joi, că s-a luat decizia ca petiţia să fie închisă. Ea a precizat, însă, că votul s-a dat numai în prezenţa Partidului Popular European, motiv pentru care va fi contestat luni.

"În acest moment s-a luat decizia - dar numai prin votul Partidului Popular European, pentru că celelalte patru grupuri politice au refuzat să participe, dat fiind faptul că s-a încălcat procedura - ca această petiţie să fie închisă", a declarat europarlamentarul liberal Norica Nicolai.

"Luni vom contesta votul care s-a dat, pentru că acest vot s-a dat cu încălcarea regulamentului Comisiei", a mai precizat europarlamentarul PNL.

Norica Nicolai, despre petiţia depusă la PE


Stenogramele lui Vîntu, invocate la Bruxelles

La aceeaşi comisie a ajuns şi un raport al eurodeputatului Theodor Stolojan, care susţine că Antena 3 şi Realitatea TV duc o campanie vicioasă anti-Băsescu şi încearcă să manipuleze opinia publică.

Stenogramele convorbirilor telefonice dintre Sorin Ovidiu Vîntu şi şefii din Realitatea TV au fost traduse în engleză şi au fost invocate la Bruxelles de mai multe ori de către europarlamentarii PDL, pentru a demonstra forţele cu care se luptă în ţară preşedintele Băsescu.

Raportul lui Theodor Stolojan a fost trimis la Comisia de Petiţii după ce Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, împreună cu membrul său afiliat Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind au reclamat într-o petiţie mai multe aspecte ale hărţuirii presei în România.

"Petiţia a fost declarată admisă şi poate duce la o serioasă interpretare greşită a situaţiei presei din România. Antena 3 şi Realitatea nu sunt victime, ci parte a problemei. Campania lor vicioasă anti-Băsescu şi anti-Guvern este un fapt incontestabil. Genul de jurnalism pe care îl promovează este un pericol foarte serios la adresa standardelor etice şi o tentativă făţişă de manipulare a opiniei publice", scrie Theordor Stolojan în raportul său, citat de jurnalul.ro.

Stenogramele convorbirilor telefonice dintre Sorin Ovidiu Vîntu şi şefii din Realitatea TV au fost traduse în engleză şi au fost invocate la Bruxelles de mai multe ori de către europarlamentarii PDL, pentru a demonstra forţele cu care se luptă în ţară preşedintele Băsescu.

Citeşte aici raportul trimis de Stolojan către Parlamentul European


Preşedinţia îl susţine pe Theodor Stolojan şi a trimis la Bruxelles o echipă de susţinători ai strategiei de securitate a CSAT, care să explice că presa a trebuit să fie inclusă  în capitolul "vulnerabilităţi" la adresa siguranţei naţionale.

Comisia Europeană a precizat că situaţia actuală nu se încadrează în competenţele executivului comunitar, şi, deci, nu ar putea fi declanşată procedura de infringement. Propunerea CSAT urmează acum să fie votată în Parlamentul de la Bucureşti.






×
Etichete: comisie presa
TOP articole
x close