Antena 3 CNN Externe Peste 5.000 de persoane protestează în Grecia, împotriva unui proiect minier

Peste 5.000 de persoane protestează în Grecia, împotriva unui proiect minier

1 minut de citit Publicat la 16:09 09 Noi 2013 Modificat la 16:09 09 Noi 2013
Peste 5.000 de persoane protestează în Grecia, împotriva unui proiect minier
Foto: Agerpres/AP
Peste 5.000 de persoane au manifestat, sâmbătă, la Salonic, cel de-al doilea oraş grec din nordul ţării, împotriva unui proiect controversat privind o mină de aur în regiunea Halkidiki, situată în apropiere, cu ocazia Zilei mondiale de acţiune împotriva minelor de aur, relatează AFP, conform Mediafax.
"Praful toxic nu are frontiere. Nu minelor de aur!", se putea citi pe principalul banner al manifestanţilor, care ar fi în număr de 5.000 potrivit poliţiei.
La Atena, peste 500 de persoane au manifestat scandând sloganuri împotriva "violenţei poliţiei" exercitate în ultimele luni împotriva locuitorilor satului Ierissos din Halkidiki, care se opun proiectului Hellenic Gold, filiala greacă a grupului canadian Eldorado Gold.
"Cu scutieri şi violenţă, nu veţi lua aurul", scandau manifestanţii la apelul asociaţiilor de stânga. 
În mai, nouă persoane au fost rănite, dintre care opt poliţişti, în cadrul ciocnirilor dintre forţele de ordine şi locuitorii din satul Ierissos din Halkidiki. 
În februarie, militanţii au aruncat cu cocteiluri Molotov în aceeaşi zonă, rănind un gardian şi avariind mai multe echipamente. Două luni mai târziu, locuitorii din regiune, furioşi, au devastat un comisariat, acuzând poliţia că a folosit în mod excesiv forţa în timpul arestării a două persoane suspectate că au participat la atacul din februarie. 
Protestele pentru a cere oprirea proiectului au început de la autorizaţia pe care Guvernul a acordat-o în mai 2011 companiei Hellenic Gold de a începe excavările în Halkidiki.
Până în prezent, aproximativ 200 de locuitori din regiune sunt urmăriţi în justiţie pentru "rezistenţă împotriva autorităţilor" şi alte delicte, ceea ce provoacă reacţii vehemente, militanţii acuzând autorităţile "că vor să incrimineze mişcările sociale".
Opozanţii faţă de acest proiect consideră că intrarea în activitate a minei ar provoca pagube ireparabile mediului, epuizând şi contaminând pânzele freatice şi poluând regiunea cu substanţe chimice nocive precum plumb, cadmiu, arsenic şi mercur.
Dar Guvernul susţine că proiectul va crea sute de locuri de muncă în timp ce nivelul şomajului în Grecia este de 27 la sută. 
Peninsula Halkidiki atrage sute de mii de turişti în fiecare an, mai ales din Rusia şi ţările din sud-estul Europei. 

×
x close