Epidemia de febră hemoragică generată în mare parte de virusul Ebola a provocat moartea a 337 de persoane în trei ţări din Africa de Vest de la începutul anului, cu o creştere de 60 la sută în 15 zile, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), informează
AFP.
Potrivit OMS, cele trei ţări vizate - Guineea, Liberia şi Sierra Leone - totalizează de la începutul anului 528 de cazuri de febră hemoragică, dintre care 364 au fost confirmate de analize ca fiind produse de virusul Ebola. Din cele 528 de cazuri cumulate, 337 au fost mortale. Bilanţul comunicat miercuri nu arată totuşi o "nouă creştere masivă" de febră, a anunţat o purtătoare de cuvânt a OMS, explicând că "noi cazuri sunt identificate în mod regulat" în cele trei ţări. Creşterea cazurilor semnalate miercuri se explică prin reclasificarea lor, trecând de la categoria "probabil" la "posibil" sau "confirmat". Aceste cifre trebuie considerate ca fiind "provizorii", insistă OMS.
Descoperit în 1976 în actuala Republică Democratică Congo (fostul Zair), virusul Ebola este foarte contagios şi mortal în 25 până la 90 la sută din cazuri, potrivit OMS. El se transmite la om de la animale sălbatice şi se propagă ulterior de la om la om.
Nu există vaccin omologat împotriva febrei Ebola, care se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree.
Au fost încercate mai multe vaccinuri, dar niciunul nu este disponibil pentru folosire clinică. În plus, nu există niciun tratament specific, iar medicamentele sunt în curs de evaluare.
Şansele de supravieţuire cresc pentru bolnavii care sunt hidrataţi. Persoanele afectate rămân contagioase cât timp virusul este prezent în sângele sau secreţiile lor, potrivit OMS.
Guineea, unde epidemia s-a declanşat înainte de a ajunge în ţările vecine, este cea mai afectată de febră hemoragică, înregistrând 264 de morţi din 398 de cazuri. Din cele 398 de cazuri, 254 au fost confirmate ca fiind generate de virusul Ebola. Autorităţile din Guineea, MSF şi OMS au anunţat în urmă cu câteva luni cazuri de vindecare a bolnavilor de Ebola.