Salvatori, pompieri, militari şi poliţişti continuau vineri căutările după ce au petrecut toată noaptea printre dărâmături, la o zi după explozia de la sediul companiei petroliere publice Pemex din Mexic, care s-a soldat cu cel puţin 33 de morţi conform unui nou bilanţ, transmite AFP.
În turnul B al sediului social, unde a avut loc explozia, salvatorii îndepărtau blocuri imense de beton şi tije de metal contorsionat, au constatat jurnaliştii AFP. Într-o parte a clădirii se îngrămădeau hârtii, calculatoare, cutii, arhive şi mobilier de birou ce purtau urmele accidentului.
Un responsabil din cadrul guvernului a anunţat că dezastrul s-a soldat cu 33 de morţi. Anterior, directorul general al companiei petroliere publice din Mexic, Emilio Lozoya raportase 32 de morţi, 12 bărbaţi şi 20 de femei.
Explozia, care s-a produs joi în jurul orei locale 16:00, s-a soldat de asemenea cu 121 de răniţi, dintre care 52 sunt încă spitalizaţi.
"Era ca un cutremur", a povestit joi pentru AFP o angajată a Pemex, Astrid Garcia Trevino, care de abia ieşise din clădire. "Când m-am întors, am văzut toată partea de jos a clădirii distrusă şi nu am putut intra", a explicat ea. "La mezanim erau cel puţin 1.000 de persoane. Acolo semnează angajaţii condica", a adăugat aceasta, încă vizibil în stare de şoc.
Între 200 şi 250 de persoane se aflau joi în zona în care s-a produs explozia, conform lui Lozoya. Turnul B adăpostea 1.700 de salariaţi. iar 10.000 de persoane lucrează în acest complex în fiecare zi.
Conform directorului general, compania, una dintre cele mai importante companii petroliere din lume, şi-a continuat normal activităţile de producţie vineri.
Acesta a subliniat că aparent a fost vorba de un "accident", însă toate pistele vor fi considerate în anchetă.
Explozia a afectat turnul B al sediului companiei, însă a zguduit de asemenea turnul principal, un edificiu de 54 de etaje şi peste 200 de metri înălţime, unde mai multe ferestre şi pereţi au căzut.
Un purtător de cuvânt al Serviciului pentru protecţie civilă din Mexic a anunţat că deflagraţia a fost cauzată probabil de "o acumulare de gaze într-o instalaţie electrică" ce deserveşte primele etaje ale Turnului Pemex. "Nu cunoaştem cauza exactă a exploziei", a declarat pentru presă ministrul de Interne Miguel Angel Osorio Chong.
Toată noaptea, unitatea Topos, specializată în căutarea victimelor sau supravieţuitorilor între ruine, după cutremure de pământ, a folosit câini special dresaţi să caute printre dărâmături.
Cel puţin şase ambulanţe erau încă la faţa locului vineri dimineaţă, în timp ce poliţia a restabilit parţial circulaţia pe bulevardul Marinei, axă utieră foarte frecventată a capitalei mexicane.
Pemex, a patra companie petrolieră din lume, cu o producţie de aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi, a ridicat acest zgârie-nori în anii '80, cel mai înalt din America Latină la vremea respectivă.
În trecut, compania s-a confruntat cu mai multe drame.
În 2012, o explozie violentă, produsă accidental, s-a soldat cu 30 de morţi la un complex de gaze din apropiere de Reynosa, la frontiera americană.
În decembrie 2010, un oleoduct a explodat la San Martin Texmelucan, în centru, ucigând 29 de persoane şi rănind alte 50.
În 2007, 21 de angajaţi ai Pemex au murit în urma unei importante scurgeri de gaze pe o platformă petrolieră din Golful Mexic, majoritatea înecându-se după ce au sărit în apă din cauza panicii.