Cel puţin 102 persoane au fost ucise, cel mai mare număr din ianuarie, după ce insurgenţii suniţi au lovit în timp ce liderii politici încercau formarea unui nou guvern.
În plus creşterea violenţei pune în pericol planurile americane de a începe retragerea din Irak în august.
O fabrică textilă din oraşul al-Hillah a fost lovită de doi atentatori sinucigaşi cu maşina care au intrat în clădire în timp ce muncitorii terminaseră tura.
În acelaşi timp, alţii au atacat o piaţă din Suwayra, la SE de Bagdad, alte atacuri fiind înregistrate în provincia Anbar şi oraşul Mosul.
În capitală, şase puncte de control ale armatei şi poliţiei au fost atacate cu arme de foc, ducând numărul de raiduri le 20. Peste 200 de persoane au fost rănite.
Natura coordonată a atacurilor dovedeşte că celulele insurgenţilor rămân o ameninţare, după uciderea liderilor de top a teroriştilor, luna trecută.
Violenţa vine într-un moment vulnerabil, după alegerile indecise de pe 7 martie ce au lăsat statul într.un vid de putere.
Premierul Nouri al-Maliki este încă în funcţie, dar şansele sale de a continua sunt 50 la sută, în cel mai bun caz, cred diplomaţii occidentali. Partidul său a format o alianţă cu principalul bloc şiit dar tot nu au destule voturi pentru a forma guvernul.
Diferitele formaţiuni kurde au creat o alianţă care să discute cu premierul, care mai negociază şi cu Ayad Allawi, ce a obţinut cele mai multe voturi.
Aceasta este de aşteptat să dureze câteva luni, perioadă în care insurgenţii pot profita.
Deşi nimeni nu şi-a asumat responsablitatea pentru atacurile de luni, oficialii au acuzat al-Qaeda.
Antena3.ro