Potrivit unui reprezentant al poliţiei din oraşul Pisco, decizia de a săpa o groapă comună a survenit în contextul în care serviciile de pompe funebre nu mai fac faţă crizei. ?Legea ne obligă să îngropăm victimele cu o întârziere de cel mult 48 de ore, pentru a evita izbucnirea unor epidemii?, a explicat responsabilul. Dintre cele peste 300 de decese provocate de puternicul seism în Pisco, 160 s-au înregistrat în biserica oraşului, distrusă integral. Autorităţile de la Lima au precizat că mai există încă persoane dispărute în zonele afectate, iar operaţiunile de căutare vor continua încă două zile.
În acelaşi timp, zeci de mii de oameni şi-au petrecut încă o noapte sub cerul liber, în parcuri sau chiar pe străzi, aşteptând în continuare ajutoare şi adăpost. Unii dintre ei se plâng că ajutoarele trimise de autorităţi sunt prea puţine sau sunt distribuite prea departe de locul în care se află. Alţii îi acuză pe proprietarii de magazine că au mărit preţurile pentru a profita de disperarea lor.
Peste 1000 de poliţişti şi soldaţi înarmaţi patrulează în regiunile devastate de cutremur. Trupele au în dotare arme de asalt de tip Galil şi AK 47 şi au misiunea de a-i proteja pe cei peste 200.000 de sinistraţi şi de a împiedica jefuirea convoaielor umanitare, dar şi a caselor avariate în urma seismului. Preşedintele Alan Garcia a avertizat sâmbătă că va impune restricţii de circulaţie, dacă jafurile nu vor înceta.
Mai multe replici seismice cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter s-au înregistrat în cursul zilei de duminică, producând din nou panică în rândul populaţiei, însă fără a face victime.
Antena 3