Antena 3 CNN Externe 22 de persoane au fost arestate în Italia, Austria, România şi Slovacia, într-un dosar care vizează o fraudă de 600 de milioane de euro cu fonduri NextGenerationEU

22 de persoane au fost arestate în Italia, Austria, România şi Slovacia, într-un dosar care vizează o fraudă de 600 de milioane de euro cu fonduri NextGenerationEU

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 19:42 04 Apr 2024 Modificat la 19:42 04 Apr 2024
persoane arestate parchetul european fonduri nextgenerationeu
22 de persoane au fost arestate în Italia, Austria, România şi Slovacia, într-un dosar care vizează o fraudă de 600 de milioane de euro cu fonduri NextGenerationEU Sursa foto: Profimedia Images

Membrii unei grupări sunt suspectaţi că au depus cereri pentru a primi granturi nerambursabile pentru sprijinirea digitalizării, inovării şi competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, în scopul extinderii activităţilor lor comerciale pe pieţele externe. În vederea obinerii fondurilor s-ar fi depus documente false.

În Italia, Poliţia Financiară din Veneţia a executat un ordin de îngheţare emis de judecătorul de instrucţie asupra unor active în valoare totală de peste 600 de milioane de euro.

”Cu sprijinul agenţiilor de aplicare a legii din celelalte state membre implicate, 22 de persoane au fost arestate în Italia, Austria, România şi Slovacia. Opt suspecţi au fost plasaţi în arest preventiv, în timp ce alţi 14 suspecţi sunt ţinuţi în arest la domiciliu, iar unui expert contabil i s-a interzis să îşi exercite profesia. De asemenea, sediile suspecţilor şi ale societăţilor investigate au fost ţinta unor percheziţii şi a confiscării de probe”, au mai precizat procurorii europeni.

Procurorii vizează o asociaţie infracţională suspectată că a orchestrat, între 2021 şi 2023, o schemă de fraudă pentru a obţine fonduri din Planul naţional italian de redresare şi rezilienţă (PNR), parte a RRF, principalul pilon al planului de redresare NextGenerationEU

”În 2021, membrii asociaţiei criminale au depus cereri pentru a primi granturi nerambursabile pentru sprijinirea digitalizării, inovării şi competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, în scopul extinderii activităţilor lor comerciale pe pieţele externe.

Suspecţii ar fi creat şi depus bilanţuri corporative false pentru a demonstra că societăţile erau active şi profitabile, când, în realitate, acestea erau societăţi fictive, neactive.

Se presupune că o reţea de contabili, furnizori de servicii şi notari publici i-a sprijinit pe suspecţi să obţină cu succes 600 de milioane de euro în fonduri nerambursabile de la PNR italian în decurs de doi ani. Suspecţii au transferat fondurile în conturile lor bancare din Austria, România şi Slovacia imediat ce au primit avansurile”, se mai arată în comunicatul de presă emis de Parchetul European.

 

×
x close