Fisura din peretele rezervorului de noroi roşu care a cedat la 4 octombrie, provocând cea mai mare catastrofă ecologică din istoria Ungariei, nu s-a mărit şi riscurile unei a doua deversări s-au redus, a declarat duminică şeful serviciilor de gestionare a dezastrelor, Tibor Dobson, citat de AFP.
"Fisura de pe partea de nord a rezervorului nu a mai înaintat, se fac reparaţii şi nu am identificat noi fisuri", a precizat Tibor Dobson, care a subliniat că un nou dig este în construcţie la Kolontar. Fundaţia acestuia a fost realizată sâmbătă, iar duminică zeci de muncitori lucrau la extinderea şi înălţarea digului, a precizat el, afirmând că vremea frumoasă favorizează lucrările.
În total, în această regiune din vestul Ungariei, aproximativ 900 de muncitori şi experţi sunt implicaţi în diferite activităţi de reconstrucţie sau curăţire. Acestora li se adaugă între 700 şi 800 de voluntari.
Această fisură genera temeri sâmbătă, potrivit premierului ungar Viktor Orban, cu privire la o "probabilă" nouă deversare de noroi roşu toxic, după cea de luni, al cărei bilanţ provizoriu este de şapte morţi, 150 de răniţi, dintre care unul în stare critică, şi un dispărut.
Pentru a evita o nouă tragedie umană, cei 800 de locuitori ai satului Kolontar, de unde provin majoritatea victimelor, au fost evacuaţi sâmbătă, în timp ce orăşelul învecinat, Devecser ( cu 5.400 de locuitori) se pregătea, de asemenea, de o eventuală evacuare.
Potrivit ultimelor rezultate ale analizelor eşantioanelor prelevate din Dunăre, sâmbătă seara, de către Administraţia Apelor, poluarea s-a diminuat uşor. Astfel, pe o scară de la 1 la 14, unde valoarea normală este 8, nivelul PH-ului era sâmbătă de 8,3 în râul Marcal, 8,37 în râul Raba, afluentul direct al Dunării, şi de 8,24 în Dunăre.
Ţările riverane Dunării situate în aval de accident, în special Slovacia, Croaţia, Serbia şi România, controlează încă de marţi calitatea apelor fluviului.
Antena3.ro