Franţa rămâne în stare de alertă maximă după atacurile teroriste care au făcut 17 victime la Paris, săptămâna trecută. Anchetatorii consideră că şase complici ai ucigaşilor pot fi, încă, în libertate. Prin urmare, 10.000 de militari au fost mobilizaţi pentru paza obiectivelor importante şi a şcolilor evreieşti.
Între timp, supravieţuitorii masacrului de la revista Charlie Hebdo pregătesc viitorul număr, cu un tiraj excepţional: trei milioane de exemplare.
Ucigaşii de la Paris făceau parte dintr-o celulă teroristă cu opt până la 10 membri, potrivit unor surse din poliţie, citate de Associated Press. Camarazii lor sunt încă în libertate şi ar putea pregăti noi atacuri. Este unul din motivele pentru care mii de militari şi poliţişti au fost mobilizaţi în apărarea obiectivelor turistice, nodurilor de transport şi a şcolilor evreieşti.
Unul din presupuşii complici ai teroriştilor a fost văzut conducând maşina partenerei lui Amedy Coulibaly, agresorul de la magazinul evreiesc. Femeia a părăsit Franţa înaintea atacurilor şi se află în Siria, potrivit autorităţilor turce. Un alt suspect, predicatorul islamist care i-a radicalizat pe ceilalţi doi terorişti, s-a predat poliţiei.
După impresionantul marş al solidarităţiii de duminică, premierul israelian a păstrat un moment de reculegere la magazinul evreiesc atacat de Coulibaly. Victimele de aici vor fi înhumate în Israel. Administraţia americană şi-a recunoscut greşeala de a fi trimis ca reprezentant, la marşul de duminică, doar pe ambasadoarea la Paris şi nu pe preşedinte sau de alt demnitar.
Deşi masacrul i-a răpit câţiva din cei mai îndrăgiţi autori, revista Charlie Hebdo nu a murit şi nici nu se lasă intimidată de terorişti. Coperta noului număr, care ar putea fi tipărit în trei milioane de exemplare, este o nouă sfidare la adresa fanaticilor: profetul Mahomed, cu o lacrimă în ochi, poartă lozinca devenită simbol mondial al solidarităţii: "Je suis Charlie".