Antena 3 CNN Externe Pericol radioactiv după seismul din Japonia (VIDEO)

Pericol radioactiv după seismul din Japonia (VIDEO)

Pericol radioactiv după seismul din Japonia <font color=red>(VIDEO)</font>
16 Iul 2007   •   10:34

Japonia a fost lovită luni de cutremure puternice, după ce zilele trecute un taifun a făcut ravagii pe arhipelag. 7 oameni au murit şi 1.000 au fost răniţi, în urma celor două seisme, de 6,8 şi, respectiv, 6,6 pe scara Richter. În plus, cea mai mare centrală nucleară din lume a fost afectată de cutremure, producându-se scurgeri de apă cu materiale radioactive.

Primul cutremur, de 6,8 grade pe scara Richter, a fost localizat la 240 de kilometri nord vest de Tokyo. Cel mai afectat a fost oraşul Kashiwazaki, unde sute de case s-au prăbuşit, iar mulţi localnici au fost îngropaţi sub dărâmături. Centrala nucleară din zonă, cea mai mare din lume, a fost închisă în urma unui puternic incendiu izbucnit la transformatorul electric. La puţin timp de la seism, s-au înregistrat scurgeri de apă cu materiale radioactive de la un reactor.

Japonezii au trăit alte momente de coşmar când, după câteva ore, s-a produs o replică puternică a seimului, de 5,8 pe scara Richter. Circulaţia trenurilor a fost întreruptă pe câteva tronsoane, unde mai multe garnituri feroviare au deraiat din cauza undelor seismice. Traficul rutier a fost, de asemenea, afectat în urma prăbuşirii unor poduri şi surpării unor porţiuni din şosele. Cutremurul a provocat alunecări de teren şi a fost urmat de tsunami de o jumătate de metru, care nu au făcut însă pagube.

Al doilea seism, de 6, 6 grade pe scara Richter, a avut loc spre seară. Nu au mai existat victime şi nici pagube materiale însemnate. Autorităţile japoneze nu au emis, pentru moment, alertă de tsunami.

Japonia după cutremur:

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close