Antena 3 CNN Externe Pericol la centrala nucleară Kursk unde sunt lupte intense. Agenția pentru Energie Atomică avertizează: Pot fi urmări radiologice grave

Pericol la centrala nucleară Kursk unde sunt lupte intense. Agenția pentru Energie Atomică avertizează: Pot fi urmări radiologice grave

bombardament in kursk
Pericol la centrala nucleară Kursk unde sunt lupte intense. FOTO: X NEXTA
de Georgiana Marina    |    10 Aug 2024   •   13:01

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a făcut apel la „reținere maximă” atât din partea Kievului, cât și a Moscovei, pentru a evita un accident nuclear, în condițiile în care în zona centralei nucleare Kursk au loc lupte acerbe, scrie Kyiv Independent.

Într-o declarație emisă de AIEA vineri, Grossi a avertizat că un accident nuclear la centrala nucleară Kursk ar putea avea „consecinţe radiologice grave”.

Grossi a menționat că două dintre cele șase reactoare nucleare ale centralei sunt oprite, în timp ce alte două sunt complet operaționale. Celelalte două reactoare sunt în construcție.

Declarația vine în momentul în care trupele Ucrainei continuă incursiunea în regiunea Kursk și avansează pe teritoriul Rusiei.

 

Vineri, un incendiu provocat de un atac cu dronă asupra unei centrale de  electricitate a provocat pene de curent în mai multe zone din Kurchatov, unde se află centrala nucleară, a susținut guvernatorul regional Alexei Smirnov.

În 8 august, primarul lui Kurchatov, Igor Korpunkov, a susținut că luptele sunt în desfășurare „la câteva zeci de kilometri” de oraș.

Puteri extinse pentru serviciile de securitate ruse, mii de civili evacuați

Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), a ordonat impunerea unui regim antiterorist în regiunile Kursk, Briansk şi Belgorod - care au o suprafaţă totală de aproape 92.000 km pătraţi. "Regimul de la Kiev a făcut o încercare fără precedent de a destabiliza situaţia într-o serie de regiuni ale ţării noastre", a declarat Comitetul Naţional Antiterorism, adăugând că au existat victime civile.

Pirn aceste măsuri, serviciile de securitate primesc puteri extinse pentru a închide o zonă, inclusiv controlul asupra comunicaţiilor şi limitarea unei serii de libertăţi obişnuite. Mii de civili au fost evacuaţi din regiunea Kursk.

Forţele ucrainene au forţat graniţa rusă marţi dimineaţă şi au înaintat în unele părţi vestice ale regiunii Kursk din Rusia, un atac surpriză care ar putea avea ca scop obţinerea unei pârghii în posibilele discuţii de încetare a focului după alegerile din SUA. Preşedintele Vladimir Putin a catalogat incursiunea drept o provocare majoră şi, deşi generalul de top al Rusiei, Valeri Gherasimov, a declarat miercuri că incursiunea Ucrainei a fost oprită, Rusia nu a reuşit până acum să împingă forţele ucrainene înapoi peste graniţă.

"Inamicul a fost oprit până acum - dar asta nu înseamnă că totul este liniştit acolo: se duc lupte serioase acolo", a declarat Andrei Guruliov, un general locotenent care a servit în forţele sovietice şi ruse şi care este acum deputat al partidului de guvernământ.

Atacul ucrainean asupra Rusiei i-a determinat pe unii de la Moscova să se întrebe de ce Ucraina a reuşit să pătrundă atât de uşor în regiunea Kursk.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close