"Grupul de coordonare în domeniul gazelor" - instanţă alcătuită din experţii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene şi reprezentanţi ai industriei gazului - a întocmit, vineri seara, o listă de "măsuri posibile" pentru ajutorarea ţărilor cel mai grav afectate.
Propunerile de măsuri vor fi discutate, luni, în cursul unei reuniuni extraordinare a miniştrilor energiei din UE. Prima măsură ar consta în "creşterea producţiei Norvegiei, Marii Britanii, României şi Poloniei - pentru a compensa pierderea de gaze ruseşti - până la capacitatea maximă a mijloacelor de producţie şi transport", precizează un comunicat al executivul comunitar.
Potrivit specialiştilor, România nu este în prezent capabilă să exploateze mai mut gaz, producţia fiind la nivel maxim. Mărirea producţiei ar implica investiţii majore, spun ei.
?Petrom şi Romgaz produc în prezent 33 milioane metri cubi de gazn pe zi, la nivel maxim, dacă se forţează peste acest nivel riscăm ca gazele furnizate să nu fie conforme cu normele europene şi transportul să fie afectat.? a declarat pentru Antena 3, Dan Pazara, director comunicare Petrom.
Aantena3.ro