Antena 3 CNN Externe Pentagonul avertizează: talibanii îşi vor intensifica atacurile în acest an

Pentagonul avertizează: talibanii îşi vor intensifica atacurile în acest an

Pentagonul avertizează: talibanii îşi vor intensifica atacurile în acest an
28 Iun 2008   •   12:41

Talibanii din Afganistan şi-au regrupat forţele şi îşi vor intensifica, probabil, atacurile în acest an. Avertismentul este conţinut într-un raport al Pentagonului, care nu ascunde îngrijorarea faţă de evoluţia situaţiei. Talibanii devin tot mai sfidători şi în Pakistan: unde au executat ieri doi presupuşi spioni, în faţa publicului şi a televiziunilor străine.

Violenţa din Afganistan s-a intensificat în ultimii doi ani, cu toate eforturile celor două forţe multinaţionale din care fac parte şi militari români. Anul trecut, numărul atacurilor cu bombe artizanale a crescut cu peste 35% iar de la începutul acestui an, peste 100 de soldaţi străini au fost ucişi. Pentagonul consideră că talibanii vor încerca să-şi extindă influenţa în vestul şi nordul ţării şi vor continua actualele atacuri din sud şi est.

Potrivit raportului, pe termen lung, cea mai mare provocare pentru securitatea Afganistanului sunt ?zonele de refugiu? controlate de talibani în nord-vestul Pakistanului. Într-una din aceste zone, talibanii nu au ezitat să execute în public doi afgani, acuzaţi că au dat informaţii armatei americane înaintea unui bombardament soldat cu 14 victime.

Unul din condamnaţi a fost împuşcat iar celălalt decapitat. De bucurie, unii participanţi au tras focuri în aer, iar câţiva spectatori au fost ucişi sau răniţi de gloanţe rătăcite. Prim-ministrul Pakistanului a avertizat că ar putea recurge la forţa militară pentru a pune capăt haosului de la frontiera cu Afganistanul.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close