Antena 3 CNN Externe Pentagon: Următoarele 18 luni, cruciale pentru victoria în Afganistan

Pentagon: Următoarele 18 luni, cruciale pentru victoria în Afganistan

Pentagon: Următoarele 18 luni, cruciale pentru victoria în Afganistan
10 Iun 2009   •   17:13

Paşii care vor fi făcuţi în următoarele 18 luni pentru a învinge talibanii şi extremiştii vor decide dacă războiul din Afganistan va fi câştigat, cred şefii de la Pentagon.
În cadrul unor audieri în faţa senatorilor americani, secretarul Apărării Robert Gates a declarat că războiul s-a intensificat în 2006, în mare parte datorită acordului de pace al Pakistanului cu grupurile militante ce au împins forţele talibane la graniţa afgană.
El a adăugat totuşi că de atunci armata pakistaneză a accelarat lupta contra extremiştilor din valea Swat şi nu numai.
Gates este aşteptat în această săptămână în Europa pentru a discuta cu aliaţii NATO şi alte state care au trupe în Afganistan.
Acesta şi şeful statelor majore unite Mike Mullen au declarat senatorilor că acum sunt mai optimişti decât în ultimele luni în legătură cu eforturile lor de a lupta contra insurgenţilor şi extremiştilor la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan.
Mullen adăuga însă: "Cred că următoarele 12-18 luni vor scrie povestea". Gates a subliniat că el nu a vrut să spună că războiul din Afganistan va fi încununat de succes în acest timp, ci că oficialii speră să vadă o răsturnare a situaţiei până atunci.

?Este foarte important pentru noi să putem să arătăm poporului american că înaintăm. Este un angajament pe termen lung, dar cred că poporul american va dori să susţină această provocare dacă cred că nu este doar un punct mort."
El s-a mai descris ca fiind foarte sensibil în legătură cu numărul trupelor din Afganistan. Şeful Pentagonului declarase anterior că este reticent la a mai trimite alte trupe în Afganistan peste cele 68.0000 deja planificaţi. Acum sunt desfăşuraţi 58.000 de soldaţi.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close