Pentagonul a declarat inițial că Amazon și Microsoft sunt singurele companii care pot îndeplini cerințele departamentului, dar a menționat mai târziu într-o conferință de presă că se adresează altor furnizori de cloud în următoarele trei luni dacă respectă standardele guvernului.
Alte companii de top din cloud includ Oracle Corp, Google și IBM Corp.
Acțiunile Microsoft au scăzut puțin mai mult de 1% după anunțul Pentagonului, în timp ce acțiunile Amazon au crescut cu peste 3%.
Contractul Joint Enterprise Defense Infrastructure Cloud (JEDI) a fost bugetat cu până la 10 miliarde de dolari și a făcut parte dintr-o modernizare digitală mai largă a Pentagonului menită să-l facă mai agil din punct de vedere tehnologic.
Contractul JEDI a fost atribuit companiei Microsoft în 2019, dar Amazon a intentat rapid un proces pentru a obiecta.
Amazon, care a fost văzut ca un lider în procesul de câștigare a proiectului, a susținut că procesul contractual reflectă o influență nejustificată din partea fostului președinte Donald Trump.
În timp ce era președinte, Trump l-a criticat în mod public Jeff Bezos, CEO-ul Amazonului de atunci.
În aprilie, un judecător american al Curții de Reclamații Federale a refuzat contestația celor de la Amazon.
Acordul JEDI, sau Joint Enterprise Defense Infrastructure, a devenit unul dintre cele mai încurcate contracte ale Departamentului de Apărărare SUA.
Contractul JEDI, care ar desemna un singur furnizor de servicii cloud să se ocupe de găzduirea și distribuirea de informații de la distanță către luptătorii de război, a fost conceput pentru prima dată în 2017 pentru a ajuta la accelerarea adoptării de către Pentagon, a unei infrastructuri de servicii cloud.
Proiectul era unul asumat de fostul președinte Trump, acuzat pe parcursul licitației că a intervenit în mod neloial, în favoarea Microsoft.