Antena 3 CNN Externe Pentagon: În 2011, "foarte puţini" soldaţi se vor retrage din Afganistan

Pentagon: În 2011, "foarte puţini" soldaţi se vor retrage din Afganistan

Pentagon: În 2011, "foarte puţini" soldaţi se vor retrage din Afganistan
04 Dec 2009   •   19:20

Şeful statelor majore reunite ale SUA, amiralul Mike Mullen, a declarat că deşi planul de începere a retragerii american din Afganistan în 2011 este clar, nu există linii despre cât de mult ar putea dura retragerea după debut.
"Este foarte clar că preşedintele ne-a trasat liniile generale că în iulie 2011 vom începe transferul responsabilităţii securităţii spre forţele afgane de securitate. Nu există o determinare despre cât de mult va dura. Nu există indicaţii specifice despre cât de mulţi să se retragă. Ar putea fi foarte puţini, ar putea fi un număr mare," declara Mullen pentru CBS.
Acesta a precizat că Obama a promis să conducă retragerea "cu responsibilitate şi se va baza pe condiţiile de pe teren." Amiralul a recunoscut că există mari provocări în transferul securităţii spre afgani.
Armata naţională afgană numără acum circa 96000 soldaţi, din care 60.000 luptă alături de forţele aliate. Dar oficialul american admite că "foarte puţini" din ei sunt pregătiţi să preia operaţiunile de luptă.
Afirmaţii acestui au fost susţinute şi de secretarul american al Apărării, Robert M. Gates, care arăta că ?ritmul şi dimensiunea retragerii va fi determinată de o manieră responsabilă?. În timp ce ambasadorul american din Afganistan sublinia că data retragerii nu este ?bătută în cuie?.
Antena3.ro

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close