Ofiţerul în vârstă de 31 de ani, care se ocupă de inspecţia generală a bazei, spune că a pierdut "în prezent zeci de mii de dolari" în criza financiară. "O treime din salariul meu este virat către o pensie complementară privată rezervată funcţionarilor şi militarilor americani. Am pierdut 30 la sută din această ensie în această criză financiară", a declarat el.
Pensia privată se adaugă celei din armată, care nu a fost afectată de criză şi este echivalentă cu 50 la sută din salariul militarilor cu o vechime de 20 de ani şi 75 la sută pentru cei cu o vechime de 30 de ani.
Campania prezidenţială a fost eclipsată la baza Speicher, de criza finaciară. Militarii mai în vârstă şi mai îngrijoraţi de viitorul lor au fost cei mai afectaţi de fluctuaţiile de pe piaţa bursieră, însă nici tinerii recruţi nu au fost scutiţi.
"I-am încurajat pe tinerii soldaţi să contribuie la pensiile private. Este unul dintre primele prospecte care le-au fost oferite militarilor care ajungeau în Kuwait, înainte de a fi mobilizaţi în Irak", explică un ofiţer.
Pentru comandantul Daniel Meyers, din cadrul comandamentului central al armatei americane din nordul Irakului, pierderile sunt de ?numai 3.100 de dolari". "Virez doar 8 la sută din salariu (circa 5.000 de dolari), dar pentru mine reprezintă o sumă", a precizat acesta. Un simplu soldat mobilizat în Irak câştigă lunar circa 2.000 de dolari.
"Toată lumea a urmărit criza. Nu mai dormeam decât două ore pe noapte", îşi aminteşte un ofiţer originar din statul New York. Militarul în vârstă de 32 de ani, a cărui divizie este mobilizată în Germania, aşteaptă foarte puţine lucruri de la viitorul preşedinte american.
Antena3.ro