Antena 3 CNN Externe Pensia pe care o poţi încasa în Spania dacă ai lucrat 35 de ani | Condiţii şi documente necesare

Pensia pe care o poţi încasa în Spania dacă ai lucrat 35 de ani | Condiţii şi documente necesare

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 00:00 09 Dec 2023 Modificat la 00:00 09 Dec 2023
femeie munca pensie
Pensia pe care o poţi încasa în Spania dacă ai lucrat 35 de ani | Condiţii şi documente necesare Sursa foto: GettyImages

Perioada de pensionare a devenit de interes în ultima perioadă, mai ales odată cu schimbarea legilor. Vestea bună este că dacă aţi lucrat în mai multe ţări din UE, aţi acumulat probabil drepturi de pensie în fiecare dintre ele. 

Valoarea pensiei a devenit un criteriu extrem de important pentru a ne planifica viaţa atunci când nu mai activăm în câmpul muncii.

De exemplu, în Spania, vârsta de pensionare este stabilită la 65 de ani pentru cei care au cotizat 37 de ani și nouă luni. Cei care nu împlinesc anii de cotizare trebuie să fi împlinit 66 de ani și patru luni pentru a se pensiona și a primi pensia integrală.

Astfel, potrivit Legii 21/2021, din 28 decembrie, când o persoană are 35 de ani de cotizare, aceasta are dreptul de a beneficia de pensionare anticipată, atât în ​​mod voluntar, cât și la termen.

Mai exact, având în vedere că potrivit datelor Epdata, pensia medie lunară în octombrie 2023 se ridica la 1.377,22 euro, persoanele care au contribuit 15 ani obligatorii va primi o sumă corespunzătoare a 50% din baza de reglementare.

În continuarea calcului cuantumului pensiei, pentru fiecare dintre primele 49 de luni suplimentare, la baza de reglementare se adaugă un procent de 0,21%. Din luna 50 până în 209, se aplică 0,19% pentru fiecare lună.

În cazul în care persoana alege pensionarea anticipată, trebuie avut în vedere că reducerile se fac la cuantumul pensiei odată ce aceasta a fost calculată și depind atât de modalitatea aleasă, cât și de contribuția anterioară a lucrătorului, notează stiridiaspora.ro.

Astfel, potrivit Legii 21/2021, din 28 decembrie, reducerile ar fi următoarele: 

  • 21% la 3,26% din pensie în cazul pensionării 
  • 30% la 0,63% din pensie în cazul pensionării anticipate involuntare. 

Pensia pe care o vor primii românii care au muncit și în străinătate | Explicaţiile Casei de Pensii

"Toți cei care lucrează în străinătate și au lucrat şi în România trebuie să înțeleagă că trebuie să se adreseze acolo unde lucrează în prezent. Aceasta este regula: se depune o cerere de pensie la o singură instituție dintr-un singur stat membru”, a spus Directorul Direcției Relaţii Internaţionale la Casa Națională de Pensii Publice, Maria Luiza Socol Florescu, director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice

Cu alte cuvinte, românii stabiliți în altă ţară vor primi pensia aferentă activității desfășurate acolo, iar cei care se întorc în România vor beneficia de pensia din țara de origine.

”Dreptul la pensie nu se pierde”

"Dreptul la pensie în cazul persoanelor care au lucrat în România și apoi s-au decis să-și exercite dreptul la liberă circulație în interiorul Uniunii Europene nu se pierde, nu este afectat.

S-au creat mecanisme, prin intermediul unor regulamente europene, direct aplicabile în toate statele membre, deci ele nu trebuie transpuse, ci luate ca atare, astfel încât statele să ne coordonăm între noi pentru ca drepturile la pensie să nu fie afectate, să nu fie pierdute”, a mai spus Maria Luiza Socol Florescu,  director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice, potrivit dcnews.ro.

×
x close