Antena 3 CNN Externe Pelerinajul de la Mecca, compromis de gripa porcină şi criza economică

Pelerinajul de la Mecca, compromis de gripa porcină şi criza economică

Pelerinajul de la Mecca, compromis de gripa porcină şi criza economică
21 Aug 2009   •   13:07

Pelerinajul de la Mecca de anul acesta pare a fi compromis de gripa porcină, dar şi de criza economică. De teama de a nu fi contaminaţi cu periculosul virus dar şi din cauza interdicţiei impuse în urmă cu săptămână de autorităţile sanitare din statele arabe, numărul de persoane care au ales să participe la pelerinajul de la Mecca s-a redus considerabil.

Dacă până acum numărul musulmanilor care participau la pelerinaj era de ordinul milioanelor, acum musulmanii nu se mai grăbesc să ia parte la pelerinaj.

Pelerinajul de la Mecca, afectat de criza economică

Numărul redus de pelerini i-a afectat foarte mult şi pe oamenii de afaceri din Mecca. Afacerile din Mecca ar putea scădea cu până la 40 % faţă de aceeaşi perioadă din anii anteriori. Şi toate acestea din cauza gripei porcine, a declarat pentru Gulf Daily News Saad Al Qurashi , reprezentant al Camerei de Comerţ.

Nici industria hotelieră locală nu o duce mai bine. ?Foarte multe persoane îşi anulează rezervările făcute pentru Ramadan?, susţine Naseem Khan, reprezentant al unui hotel din Mecca. ?Atât criza economică, cât şi gripa ne afectează foarte puternic?, a adăugat oficialul.

În mod normal, milioane de oameni călătoresc către Mecca în timpul Ramadanului. Însă, informaţiile referitoare la gripa porcină oferite de oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii i-au speriat pe foarte mulţi musulmani. Numai în această săptămână, autorităţile din Arabia Saudită au anunţat că numărul de persoane infectate cu virusul AH1N1 a ajuns la 2.000, iar numărul morţilor a crescu la 14.

Virusul a afectat majoritatea statelor din Orientul Mijlociu. Un prim deces a fost confirmat, miercuri, şi de autorităţile din Yemen. Este vorba despre un bărbat de 40 de ani. Şi în Egipt, virusul a făcut deja o victimă.
Copiii şi bătrâni nu au voie să participe la pelerinaj

În urmă cu o săptămână, ministerele sănătăţii din statele arabe au interzis copiilor, celor în vârstă şi cei bolnavi cronici să mai participe la pelerinajul anual musulman din Arabia Saudită în acest an, de teamă că masa de oameni ar putea răspândi virusul gripei porcine.

În cadrul unei întâlniri la Cairo, miniştrii nu au luat totuşi decizia de a anula "hajj" în acest an o datorie pentru toţi musulmanii de îndeplinit în timpul vieţii. Ritualul atrage trei milioane de persoane în fiecare an în oraşele sfinte Mecca şi Medina.

Interdicţia, care se aplică adulţilor peste 65 de ani şi copiilor sub 12 ani, ar putea afecta numeroşi musulmani deoarece mulţi fac economii o viaţă întreagă pentru a face călătoria.

Miniştrii speră că excluzând pe cei mai vulnerabili la gripa porcină se va reduce posibilitatea unei epidemii în timpul hajj, care are loc la sfârşitul lunii noiembrie, sezon de vârf pentru gripă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica gripa porcina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close