Antena 3 CNN Externe Lista liderilor internaționali spionați cu programul informatic Pegasus. Ce spune compania israeliană NSO despre președintele francez

Lista liderilor internaționali spionați cu programul informatic Pegasus. Ce spune compania israeliană NSO despre președintele francez

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 08:49 22 Iul 2021 Modificat la 08:53 22 Iul 2021
Macron
Sursa foto: hepta

Între cei 14 se numără regele Mohammed al VI-lea al Marocului (foto, dreapta), președintele francez Emmanuel Macron (foto, stânga), președintele irakian Barham Salih, președintele sud-african Cyril Ramaphosa, premierul pakistanez Imran Khan, premierul egiptean Mostafa Madbouly și prim-ministrul Marcolului, Saad-Eddine El Othmani, relatează publicația The Washington Post.

De asemenea, șapte foști prim-miniștri au fost spionați  cu Pegasus.

Potrivit investigației jurnalistice realizată de un consorțiu format din 17 organizații media, fostul premier al Yemenului, Ahmed Obeid bin Daghr, fostul premier al Libanului, Saad Hariri, fostul premier al Ugandei, Ruhakana Rugunda, fostul premier al Franței, Edouard Philippe, fostul premier al Kazahstanului, Bakitzhan Sagintayev, fostul premier al Algeriei, Noureddine Bedoui, dar și fostul premier al Belgiei, Charles Michel din Belgia, în prezent președinte al Consiliului European, au fost monitorizați cu Pegasus pe vremea când erau șefi ai guvernelor din țările lor.

Numele acestor oficiali figurează pe o listă cu peste 50.000 de numere de telefon monitorizate cu soft-ul de spionaj încă din 2016.

NSO neagă informația că președintele francez ar fi fost spionat cu Pegasus

Pe listă se mai află și alți 600 de oficiali guvernamentali, ambasadori ONU, diplomați internaționali și politicieni din 34 de țări, printre care Afganistan, Azerbaidjan, Bahrain, Bhutan, China, Congo, Egipt, Ungaria, India, Iran, Kazahstan, Kuweit, Mali, Mexic, Nepal, Qatar, Rwanda, Arabia Saudită, Togo, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite, dar și numele directorului general al OMS.

Examinarea criminalistică efectuată de Amnesty’s Security Lab pe 67 de smartphone-uri care aparțineau unor persoane de pe listă a constat că pe 37 dintre aparate a fost instalat Pegasus sau a existat în trecut o tentativă de implementare a acestuia.

Compania NSO, producătorul Pegasus, a admis că are 60 de clienți ai agențiilor guvernamentale în 40 de țări.

Potrivit companiei israeliene, țintele ar trebui să fie teroriști și criminali, între care pedofili, distribuitori de droguri și traficanți de persoane.

Compania susține că are o politică de interzicere în mod specific a monitorizării cetățenilor care respectă legea, inclusiv a oficialilor guvernamentali care își desfășoară activitatea.

Reprezentanții NSO au mai declarat că nu compania, ci clienții săi sunt responsabili pentru utilizarea abuzivă a softului Pegasus.

Într-o scrisoare transmisă marți către consorțiul celor 17 organizații media care au lucrat la investigația despre proiectul Pegasus, reprezentanții NSO au susținut că "președintele Emmanuel Macron, regele Mohammed VI și directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Ghebreyesus, nu sunt și nu au fost niciodată ținte ale clienților grupului NSO.

"Oficialii guvernamentali francezi și belgieni sau diplomații menționați pe listă nu sunt și nu au fost niciodată monitorizați de softul de Pegasus", a mai precizat NSO.

×
x close