Fostul membru al trupelor de parașutiști și-a părăsit țara de teama represaliilor.
"Când am auzit că superiorii au cerut să fiu condamnat la 15 ani de închisoare pentru răspândirea de știri false, mi-am dat seama că nu voi ajunge nicăieri și că avocații mei nu ar putea face nimic pentru mine în Rusia", a declarat Filatiev jurnaliștilor AFP în zona de așteptare a solicitanților de azil de pe aeroportul Charles de Gaulle.
În vârstă de 34 de ani, Filatiev s-a alăturat anul trecut al Regimentului 56 aeropurtat cu sediul în Crimeea.
Este unitatea militară în care a servit și tatăl său, notează sursa citată.
Parașutiștii militari au fost trimiși în sudul Ucrainei atunci când președintele Vladimir Putin și-a început "operațiunea militară specială" împotriva vecinului său de la vest, pe 24 februarie.
O infecție oculară îl ajută pe parașutistul Pavel să plece de pe front
Filatiev a petrecut două luni în zona orașelor Herson și Nikolaev, înainte de a fi retras de pe front din cauza unei infecții la ochi.
"Nu aveam dreptul moral de a ataca o altă țară, mai ales când e vorba despre națiunea cea mai apropiată de noi", a scris el într-un material de 141 de pagini numit "ZOV", pe care l-a postat pe rețeaua de socializare VKontakte în luna august.
Titlul, cuvântul rusesc pentru "apel", este alcătuit din literele de identificare pictate pe vehiculele militare care participă la un atac.
În textul publicat, Filatiev critică atât starea armatei ruse, cât și agresiunea Moscovei în Ucraina.
El spune că soldații ruși sunt, în majoritate, împotriva războiului, dar le este prea frică să se exprime în mod deschis.
După estimările sale, doar 10 la sută dintre soldații ruși susțin războiul declanșat de Vladimir Putin.
A senior military officer of the 54th Russian paratroop brigade Pavel Filatiev based in Crimea has deserted and requested political asylum in France.
— Jean Michel ???????? (@JMGar19) August 30, 2022
He arrived at Roissy Charle de Gaulle airport (Paris), from Cairo (Egypt) https://t.co/uHT1SrYq8n
Fost militar rus: "Armata e în aceeași stare în care a decăzut țara în ultimii ani"
Filatiev descrie o armată rusă la limita funcționalității, fără pregătire și echipament corespunzător înainte de începerea invaziei.
Potrivit fostului parașutist militar, forțele armate "se află în aceeași stare în care a decăzut Rusia în ultimii ani".
"De la an la an, haosul și corupția cresc. Corupția, dezordinea și atitudinea de indiferență au atins cote inacceptabile. În primele luni am fost în stare de șoc, mi-am spus că nu poate fi adevărat. Până la finele anului (2021, n.r.) mi-am dat seama că nu vreau să servesc într-o armată ca asta", povestește el.
Însă Filatiev nu s-a retras din rândul forțelor armate înainte de atacul asupra Ucrainei și s-a trezit înaintând cu camarazii săi în sudul țării vecine.
"Dacă armata (rusă) era deja o mizerie în timp de pace, coruptă și apatică, era clar că pe timp de război, în luptă, acest aspect va trece și mai mult în prim-plan, iar lipsa de profesionalism va fi și mai evidentă", adaugă fostul militar, apreciind că factorii responsabili de la Moscova au jucat un rol major în distrugerea forțelor moștenite de la Uniunea Sovietică.
Din Crimeea, în Franța, prin Tunisia
Filatiev insistă că, în timpul celor două luni petrecute pe front, unitatea sa nu a participat la abuzurile împotriva civililor și prizonierilor de război.
După ce a fost evacuat într-un spital militar din Sevastopol, el a încercat să demisioneze din armată pe motive medicale, însă a fost amenințat de superiorii săi cu o anchetă dacă refuză să se întoarcă pe front.
A părăsit Crimeea la începutul lunii august și și-a publicat online relatarea despre război.
Fostul parașutist a tranzitat mai multe orașe încercând să scape nedetectat de autorități, reușind în cele din urmă să ajungă în Tunisia și apoi în Franța.