Antena 3 CNN Externe Patru tibetani au încercat să-şi dea foc, cu o zi înaintea Congresul Partidului Comunist chinez

Patru tibetani au încercat să-şi dea foc, cu o zi înaintea Congresul Partidului Comunist chinez

Patru tibetani au încercat să-şi dea foc, cu o zi înaintea Congresul Partidului Comunist chinez
Foto: Agerpres
08 Noi 2012   •   15:01
Cel puţin patru tibetani au încercat să-şi dea foc în China, în semn de protest faţă de deschiderea Congresului Partidului Comunist Chinez (PCC), în timpul căruia trebuie să se desemneze noua conducere a ţării, relatează AFP.

"Sursele noastre ne-au confirmat patru (gesturi de protest)", o serie fără precedent pentru o singură zi, a declarat pentru AFP secretara pentru Informaţie şi Relaţii Internaţionale, Dicki Chhoyang. Oficialul a adăugat că un al cincilea caz era în curs de verificare.

De la începutul lunii martie până în prezent, aproape 60 de persoane, în majoritate călugări budişti, şi-au dat foc sau au încercat să facă acest lucru în zonele teritoriului chinez locuit de tibetani.

Autorităţile chineze au susţinut că au "eliberat paşnic" Tibetul şi că au ameliorat nivelul de trai al populaţiei sale, finanţând dezvoltarea economică a acestei regiuni sărace şi izolate.

Dar numeroşi tibetani nu mai suportă dominaţia în creştere a chinezilor han, etnie ultramajoritară în China, precum şi represiunea religiei şi culturii lor.

Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, i-a îndemnat pe viitori lideri chinezi să înceteze "cenzura şi brutalităţile".

×
Subiecte în articol: Tibet China
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close