Un italian a fost păcălit de patru români care au vrut să cumpere de la el un BMW Gran Coupe în valoare de 22.000 de euro. După o serie de negocieri, vânzătorul a acceptat să reducă prețul și să le dea mașina în schimbul unui cec. Când a verificat contul, italianul a observat că doar 2 euro fuseseră transferați și a realizat că a fost înșelat. A alertat imediat poliția, iar cercetările au dus la identificarea escrocilor și la descoperirea altor fraude în valoare de 100.000 de euro, scrie presa italiană.
Potrivit anchetatorilor, frauda a fost bine gândită, încât victima, un bărbat de 46 de ani din Jesi, și-a dat seama de capcana în care căzuse abia în momentul în care a verificat transferul bancar. Credea că vânduse BMW-ul său Grand Coupé pentru 20.000 de euro, dar cumpărătorii i-au trimis doar 2 euro.
Când a văzut că cei patru români nu mai răspund la telefon bărbatul a cerut ajutorul Poliţiei.
La câteva săptămâni distanță polițiștii au reușit să îi identifice. Este vorba despre două femei și doi bărbați cu vârste cuprinse între 24 și 27 de ani, toţi din România.
Cum au păcălit românii vânzătorul italian
Frauda s-a desfășurat pe 21 noiembrie, când victima a postat pe rețelele sociale un anunț prin care își vindea BMW-ul la prețul de 22.000 de euro. La câteva zile după aceea, a fost contactat de o femeie, iar după schimbul de mesaje s-au înțeles asupra prețului de 20.000 de euro. Totuși, aceasta a dorit mai întâi să vadă mașina.
Pe 29 noiembrie, cumpărătoarea a venit la casa vânzătorului, însoțită de alte trei persoane, iar după ce au inspectat mașina, s-au dus împreună la agenția de înmatriculări pentru transferul proprietății.
Transferul de proprietate și „cecurile” suspecte
După ce au fost finalizate formalitățile pentru transfer, la momentul plății, femeia română a predat un cec de la Poștă de 20.000 de euro, nu un cec bancar așa cum se stabilise, dar unul dintre tinerii prezenți i-a convins pe 46 de ani că era practic același lucru.
Astfel, s-a efectuat transferul și înregistrarea BMW-ului pe noul proprietar, dar atunci când a încercat să încaseze cecul, vânzătorul a fost informat la oficiul poștal că contul nu avea fonduri și cecul nu putea fi onorat.
Cum a fost descoperită frauda
După ce a contactat femeia care predase cecul, aceasta a acceptat imediat să facă un transfer bancar, iar victima a primit un document care arăta că suma de 20.000 de euro fusese transferată. Doar în ultimele zile, când a verificat mișcările contului său bancar, bărbatul a descoperit că, în realitate, în contul său au fost depuși doar 2 euro, iar cine a făcut transferul modificase sumele.
Poliția, urmând urmele lăsate de cei patru tineri români, i-a găsit și i-a reţinut pentru fraudă în colaborare. Aceștia nu sunt la prima lor înșelăciune de acest tip, având deja o activitate frauduloasă de peste 100.000 de euro.