Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse Kiril a omagiat sâmbătă, la Sofia, moştenirea religioasă şi culturală comună a Bulgariei şi Rusiei, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele Rosen Plevneliev, relatează AFP.
"Moştenirea lui Chiril şi Metodiu (autorii alfabetului chirilic) pune fundamentele identităţii culturale a popoarelor bulgar şi rus, dar şi ale altor popoare slave", a declarat Patriarhul Kiril, citat de serviciul de presă al preşedinţiei bulgare.
"Primii misionari din Rusia, purtători ai noilor valori creştine, au fost preoţi bulgari", a adăugat el.
Primul patriarh rus care efectuează o vizită în Bulgaria în ultimii 18 ani, Kiril s-a întâlnit cu ologul său bulgar, Patriarhul Maxim, împreună cu care va celebra duminică o slujbă solemnă de trei ore, la Sofia.
El s-a mai întâlnit, sâmbătă, cu premierul conservator Boiko Borisov şi cu preşedinta Parlamentului ţeţka ţaceva.
Creştinismul ortodox este religia dominantă în Bulgaria. Peste 80% dintre bulgari sunt, în mod tradiţional, creştini ortodocşi.
De la prăbuşirea, în 1989, a regimului comunist, care promova ateismul, Biserica Ortodoxă şi-a extins influenţa. Preşedintele şi premierul depun jurământul cu mâna pe Biblie şi sunt binecuvântaţi de către patriarh înainte de preluarea funcţiei.
Pariarhul Kiril urma să efectueze sâmbătă o vizită la Plovdiv (sud) şi să depună flori, sâmbătă după-amiaza, la monumentul "Alioşa" al soldaţilor sovietici. Acest monement este controversat în Bulgaria, unde armata sovietică a impus regimul comunist, în 1944.
Ulterior, acesta urmează să conducă un pelerinaj şi un serviciu religios, împreună cu Patriarhul Maxim, decanul de vârstă al patriarhilor ordocşi, în vârstă de 97 de ani.