Antena 3 CNN Externe Partidul Regiunilor a fost declarat câştigătorul alegerilor din Ucraina

Partidul Regiunilor a fost declarat câştigătorul alegerilor din Ucraina

Partidul Regiunilor a fost declarat câştigătorul alegerilor din Ucraina
06 Oct 2007   •   09:47

La Kiev au fost date publicităţii, vineri seară, rezultatele finale ale alegerilor anticipate. Cele două formaţiuni pro-occidentale dispun, împreună, de o majoritate la limită în noul Parlament. Situaţia politică este, însă, mai complexă. Partidele mai au timp să negocieze, deoarece rezultatele vor fi confirmate definitiv abia peste 15 zile, după examinarea contestaţiilor depuse în câteva regiuni ale ţării.

După numărarea tuturor voturilor, pe primul loc s-a clasat Partidul Regiunilor, pro-rusesc, cu peste 34%. Urmează formaţiunile „coaliţiei portocalii”: blocul fostului premier Iulia Timoşenko, cu 30,7%, şi "Ucraina Noastră", a preşedintelui Iuşcenko, cu 14%. Au mai trecut pragul electoral comuniştii aliaţi cu Partidul Regiunilor, cu peste 5%, şi Blocul Litvin, cu 4%. Ultima formaţiune, de orientare incertă, este dorită ca partener atât de pro-occidentali, cât şi de pro-ruşi.

Iulia Timoşenko a încheiat un acord cu partidul preşedintelui şi a afirmat că va fi numită prim-ministru îndată după anunţarea rezultatelor. Dar negocierile se prelungesc iar un analist susţinea, vineri, că, de fapt, Iuşcenko „nu o vrea” pe Iulia Timoşenko în fruntea guvernului.

Iuşcenko se află într-un turneu în străinătate, profitând de buna sa imagine peste hotare. El s-a întâlnit, la Paris, cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cu Bill Clinton, pe care i-a numit „doi mari prieteni” ai săi.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close